Platini bekent fraude bij WK-loting '98: "Gebeurt altijd"

De loting bij het WK in 1998 is niet volgens de regels verlopen. Michel Platini onthult fraude te hebben gepleegd om Frankrijk te bevoordelen.

Frankrijk, het geboorteland van Platini, was destijds gastheer van het WK en de toenmalig co-voorzitter van de organisatie vreesde een vroegtijdige uitschakeling tegen grootmacht Brazilië. Daarom heeft hij 'kleine trucjes' toegepast om te zorgen dat beide landen elkaar pas in de finale konden treffen.

Platini deed die bekentenis bij het Franse radiostation France Blue. Hij zit momenteel een schorsing van vier jaar uit vanwege corruptie waar hij zich in zijn rol als UEFA-preses schuldig aan maakte. In 1998 slaagde hij overigens glansrijk in zijn opzet. Beide grootmachten haalden de finale en Les Bleus wonnen met 3-0.

"Je gaat als gastheer niet zes jaar lang een WK voorbereiden om je land in de kwartfinale tegen de topfavoriet te laten spelen", blikt Platini terug. "En Frankrijk is echt niet het enige land waarin dit is gebeurd. Het gebeurt namelijk altijd. Een finale tussen Frankrijk en Brazilië was ook een droom van iedereen", meent hij.

Om die eindstrijd mogelijk te maken deelde hij het ene land in bij Groep A en de andere in Groep C. "We hebben dus kleine trucjes uitgehaald toen we het wedstrijdschema organiseerden. Als wij eerste in de groep eindigende en Brazilië ook als eerste, konden we elkaar niet tegenkomen voor de finale. We speelden in eigen land, dan konden we er maar beter van genieten."