Geen dopingstraf, 'want de bel deed het niet'

Tennisster Alizé Cornet is ontsnapt aan een dopingstraf. De Française kreeg het voor elkaar om in één jaar tijd drie dopingtests te missen en dat levert doorgaans een schorsing op. Niet in haar geval, want de internationale tennisbond ging mee in haar excuus: de bel deed het niet. 

Het is algemeen bekend dat men moet kloppen als de bel het niet doet, maar de betreffende dopingcontroleur zou dat niet gedaan hebben. Omdat hij niet genoeg - redelijke - moeite deed om Cornet te bereiken, is de gemiste test en dus ook de straf komen vervallen.

De nummer 32 van de wereld liet weten dat ze op het moment dat er bij haar kapotte intercom aangebeld werd wel gewoon thuis was. Dat moest ze op dat moment ook zijn, want het was de tijd van de dag waarop ze in het whereaboutssysteem had aangegeven thuis te zijn.

Het was dus al de derde gemiste test voor Cornet. Op 3 november 2016 liep ze de dopingcontroleur mis omdat ze eerder naar het vliegveld vertrokken was, uit angst haar vlucht naar een toernooi te missen wegens drukte op de weg.

Op 26 juli vorig jaar had ze haar huis in Cannes ook al verlaten om naar de VS te vliegen, wederom voor een toernooi, op het moment dat de controleur arriveerde. In maart en oktober vorig jaar werd ze wel getest, waarna de kapotte bel op 24 oktober een derde gemiste test opleverde.

De dopingcommissie van tennisbond ITF ging mee in Cornet's verhaal en liet weten geen bewijs te zien dat ze iets verkeerd heeft gedaan. De Française zelf gooide er ook nog even de Lance Armstrong-verdediging in: "Ik ben meer dan honderd keer getest en het leverde nooit een positief plasje op."