Vlaanderen: boete bij roken in auto met kind

Wie in Vlaanderen wordt betrapt op roken in een auto waarin ook kinderen (tot 16 jaar) zitten, riskeert daarmee in de nabije toekomst een boete van maximaal €1000,- De Vlaamse regering heeft ingestemd met een voorstel daartoe.

Ministers Joke Schauvliege (minister van Omgeving) wou zo'n verbod al langer. Toen maatregelen op Belgisch federaal niveau niet op van de grond kwamen, is ze er samen met Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen zelf werk van gaan maken.

Vandaag zet de Vlaamse regering het licht op groen. Wie in de auto rookt in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar kan daarvoor binnenkort beboet worden door de politie of de milieu-inspectie. Het rookverbod geldt ook voor elektronische sigaretten.

"Roken in de auto veroorzaakt tot 25 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis'" aldus Schauvliege. "Een autoraampje openzetten volstaat absoluut niet om die stoffen te verwijderen." Kinderen ademen sneller en hun immuunsysteem, longen en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeling, motiveert zij de maatregel.

Een dergelijk verbod bestaat al in onder andere Frankrijk, Engeland, Australië en delen van de VS en Canada. Nederlandse artsen pleitten drie jaar geleden ook voor een verbod, maar de Tweede Kamer vond dat een brug te ver.

Vlaamse boete bij roken in auto met kind
Vlaamse boete bij roken in auto met kind (Foto: ANP)