John de Mol koopt rechten Champions League

De uitzendrechten van de Champions League zijn eindelijk verkocht. Talpa TV van John de Mol koopt de rechten voor het miljoenenbal. 

Champions League-voetbal zal op Veronica te zien blijven zijn. Het is niet bekend hoeveel Talpa betaalt voor de rechten. Het was lange tijd onzeker of de wedstrijden van het miljoenenbal überhaupt op het open kanaal zouden komen. Afgelopen december tijdens de eerste biedingsronde kwamen te lage biedingen binnen. 

Team Marketing, dat namens de Europese voetbalbond (UEFA) de voetbalrechten verhandelt, had ook in de maanden moeite om de rechten in Nederland te verkopen. In het verleden betaalde de NOS, maar ook John de Mol in de vorige periode, tussen de 17 en 25 miljoen per jaar voor de uitzendrechten. De rechten zijn dit in Nederland niet meer waard.

De animo voor Champions League is afgenomen. De kijkcijfers namen af en daardoor is het allemaal wat minder makkelijk terug te verdienen. Bovendien is nog maar de vraag of er een Nederlandse club meedoet aan het hoofdtoernooi. Door de matige prestaties van de laatste jaren is Nederland dat directe ticket kwijtgeraakt. Vanaf het seizoen 2018/2019 stroomt in principe de kampioen in de derde voorronde in en moet vervolgens ook nog de play-offs spelen worden om aan het hoofdtoernooi van het miljoenenbal mee te doen. Doordat Europa League-winnaar Atlético Madrid en Champions League-finalisten Liverpool en Real Madrid volgend seizoen rechtstreeks geplaatst zijn voor de groepsfase, mag PSV als kampioen een ronde overslaan en is al zeker van de play-offs. Voor Ajax als nummer twee geldt dat ze zelfs drie rondes moeten zien te overleven.

Dat het toernooi bij Veronica komt, is goed nieuws voor de heren van Voetbal Inside. De kans is aanwezig dat Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp de komende jaren de presentatie en analyse van de Champions League op zich kunnen nemen. Zij analyseerden de laatste jaren altijd de Europa League voor RTL. "De Champions League is iets waar René al jaren van droomt”, stelde Genee eerder dit jaar.

De Champions League is de komende jaren ook te zien bij Ziggo Sport. Op de betaalkanalen en kanaal 14 zal de wedstrijd die om 19.00 uur wordt gespeeld live worden uitgezonden en er komt een schakelprogramma voor de wedstrijden om 21.00 uur. 

Het ligt overigens in de lijn der verwachting dat RTL de rechten koopt van de Europa League. "RTL vindt het belangrijk dat de rechten worden behouden voor het open net, wij zijn nog in gesprek, we willen een reëel bedrag daarvoor betalen, als er nieuws is laten we het weten", aldus een woordvoerder van RTL.

Update 15.12 uur

De verkoop van de rechten is definitief. Veronica is met een persbericht gekomen. "Drie jaar geleden waren we bijzonder enthousiast dat we als eerste commerciële zendergroep de UEFA Champions League mochten uitzenden, en dat hebben we sindsdien naar volle tevredenheid gedaan", aldus Talpa TV. "Op dit moment is de stemming minstens net zo goed nu we deze uitzendingen voor alle Nederlandse kijkers kunnen continueren. Ook de komende drie jaar kunnen we hen op dinsdag- en woensdagavond het beste voetbal met de grootste sterren en de beroemdste clubs ter wereld aanbieden."