Trump stelt Kim rijk land in vooruitzicht

President Donald Trump zegt dat Washington niets heeft gehoord over twijfel rond de aanstaande top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Deze dreigde de ontmoeting op 12 juni af te zeggen onder meer wegens de militaire oefeningen die de Amerikanen momenteel houden met de Zuid-Koreanen. "Als de meeting doorgaat dan gaat hij door. Zo niet dan gaan de VS door met de volgende zaak".

Trump herhaalde nog eens dat het beste wat Kim kan doen is een deal sluiten die leidt tot een kernwapenvrij Koreaans schiereiland. Daarbij denkt hij niet aan een "Libië-model", waarbij het staatshoofd sneuvelt zoals indertijd Kaddafi. Veiligheidsadviseur John Bolton deed die suggestie onlangs. Trump nam daarvan afstand en zei een akkoord te willen dat Kim juist beschermt. "Hij zou blijven, hij zou zijn land leiden en dat land zou heel rijk worden".

Libië was heel iets anders. "Dat land hebben we gedecimeerd". Een Libisch scenario komt volgens Trump pas in beeld als er helemaal niets te bereiken valt met Noord-Korea. "We kunnen niet toelaten dat het land atoomwapens houdt. Ondenkbaar", aldus Trump, die tevens zei dat Pyongyang gewoon overleg voert over de ontmoeting in Singapore alsof er niets aan de hand is.

Trump had donderdag ook Jens Stoltenberg op bezoek. Hij prees de secretaris-generaal van de NAVO omstandig. Die is volgens hem erg goed bezig de leden te wijzen op hun verplichtingen en hen te bewegen de defensiebudgetten op te schroeven. Duitsland is volgens hem echter een land dat lang niet genoeg doet.

Trump stelt Kim rijk land in vooruitzicht
Trump stelt Kim rijk land in vooruitzicht (Foto: ANP)