Doodstraf in de maak voor stropers in Kenia

Het moet eens klaar zijn met stropers in Kenia en daarom is een nieuwe wet in de maak. De minister van Toerisme en Natuur, Najib Balala, heeft laten weten dat stropers voortaan met gezwinde spoed naar de eeuwige jachtvelden gestuurd worden.

Volgens Balala zijn de huidige straffen niet streng genoeg. Sinds 2013 staat op stropen een levenslange gevangenisstraf of een boete van 200.000 dollar, maar de minister zegt dat de afschrikkende werking daarvan nog niet groot genoeg is. Er moet dus een andere straf komen en de doodstraf moet daarbij uitkomst bieden.

Het aantal geregistreerde gevallen van stropen is in Kenia overigens al flink gedaald sinds de zware straffen van toepassing zijn. Balala geeft aan dat het vermoorden van neushoorns in de afgelopen zes jaar met 85 procent afgenomen is, terwijl het bij olifanten om een daling van 78 procent gaat. 

Volgens The Independent zijn vorig jaar in Kenia 69 olifanten vermoord, op een populatie van zo'n 34.000. Neushoorns hebben het ook zwaar: met negen gedode neushoorns is het aantal weliswaar lager, er zijn er in Kenia ook maar ongeveer duizend van, waardoor een natuurlijke groei van het aantal neushoorns nog altijd niet verzekerd is.