Daling contante betalingen zet door

Nederlanders hebben afgelopen jaar minder met contant geld en meer met hun pinpas afgerekend. Het aandeel van contante betalingen kwam vorig jaar uit op 41,4 procent, van 45 procent het jaar ervoor, zo blijkt uit het jaarverslag van Betaalvereniging Nederland.

Bij de pinbetalingen werd contactloos steeds belangrijker. Was in 2016 nog 17,7 procent van de betalingen contactloos, vorig jaar was dat al ruim 40 procent. Voor onlinebetalingen is iDEAL nog altijd de populairste betaalmethode en de populariteit daarvan neemt alleen maar toe. Ruim vier op de vijf betalingen bij webwinkels gebeurt op die manier.

Verder geeft Betaalvereniging Nederland aan vorig jaar veel tijd te hebben besteed aan de invoering van de Europese betaalrichtlijn PSD2. Die geeft burgers meer mogelijkheden om hun bankgegevens door meerdere diensten te laten gebruiken, zoals het laten samenstellen van een huishoudboekje. Dat brengt echter ook risico's met zich mee. Ook snellere betalingsverwerking is een belangrijk aandachtspunt geweest voor het samenwerkingsverband van onder meer banken en financiële dienstverleners.

Daling contante betalingen zet door
Daling contante betalingen zet door (Foto: ANP)