Vitesse wint, Utrecht mag hopen dankzij Labyad

In het eerste finaleduel van de play-offs heeft Vitesse dankzij een goal in blessuretijd met 3-2 gewonnen van FC Utrecht. Inzet is een EL-ticket.

In een open duel hadden beide ploegen aan het langste eind kunnen trekken, maar Vitesse was de gelukkigste van de twee. De ploeg van Edward Sturing gaf twee keer een voorsprong weg, maar sloeg toch nog voor een derde keer toe. Zakaria Labyad, die deze week bij Ajax tekende, hield zijn club Utrecht in de race als invaller.

De van een blessure teruggekeerde middenvelder startte op de bank en zag zijn team sterk beginnen in de GelreDome. Yassin Ayoub had in de openingsminuut al kunnen scoren, maar zijn inzet ging net langs de verkeerde kant van de paal. Sander van de Streek was even later niet zorgvuldig genoeg in de afronding en dat kwam de Utrechters duur te staan. Vitesse kreeg meer en meer grip op de wedstrijd en kwam na tien minuten bijna aan de leiding. Zowel Tim Matavz als Mason Mount raakten de paal. Kort voor rust herstelde de Engelsman zijn misser door een voorzet van Roy Beerens binnen te koppen. Hij was vorige week ook al het goudhaantje en de huurling bewees nu wederom zijn klasse.

Ook na rust had de thuisploeg meer balbezit, maar het spelbeeld veranderde zodra Labyad het veld in kwam. Na een klein uur spelen betrad hij het veld en de middenvelder had slechts vijf minuten nodig om Ramon Leeuwin te vinden. Hij kon de strak aangesneden hoekschop eenvoudig binnenwerken. Klaiber was vervolgens dicht bij de 1-2 en ook Labyad had hem op de schoen, maar Houwen hield hen beiden van een treffer af.

Aan de overkant was buitenspeler Bryan Linssen wel trefzeker voor de Arnhemmers. Hij scoorde met een fraaie boog na een even zo fraaie voorzet van Mason Mount. Dat was de opmaat voor een slotfase om de vingers bij af te likken. Labyad maakte vier minuten voor tijd gelijk en Guram Kashia besliste het duel door in de blessuretijd raak te koppen. Vitesse kreeg echter ook nog slecht nieuws te verwerken: Mount kreeg geel voor een overtreding op Labyad en hij kan zaterdag in de return niet meedoen vanwege een schorsing.

Daarna moest Vitesse het initiatief aan Utrecht laten. Sean Klaiber was kort na het doelpunt van Leeuwin dicht bij de 1-2, maar hij stuitte van een meter of twaalf op Houwen, die even later ook Labyad nog van een doelpunt hield. Utrecht leek de zege voor het grijpen te hebben, maar het was uiteindelijk Vitesse dat een kwartier voor tijd nog met de zege aan de haal ging. Een voorzet van Mount belandde tot aan Bryan Linssen, waarna de buitenspeler met een boogbal de verre hoek vond. Labyad maakte daarna nog de gelijkmaker in een knotsgekke slotfase, maar genoeg voor een gelijkspel was het niet: Guram Kashia kopte in blessuretijd nog raak. Domper voor Vitesse was de gele kaart die Mount in de slotfase ontving vanwege een overtreding op Labyad: de Engelsman zal de return van zaterdag daardoor vanwege een schorsing aan zich voorbij moeten laten gaan.