Akhisarspor verrast FenerbahÁe in bekerfinale

Fenerbahçe heeft zich pijnlijk laten verrassen in de Turkse bekerfinale. Laagvlieger Akhisarspor bleek met 3-2 te sterk voor de torenhoge favoriet.

Fenerbahçe stond afgelopen weken wereldwijd in de belangstelling door de curieuze wijze waarop het doordrong tot de finale. In de halve eindstrijd nam de ploeg het in een tweeluik op tegen Besiktas, maar die club besloot de wedstrijd niet uit te willen spelen nadat het duel werd gestaakt door ongeregeldheden op de tribune. Bovendien werd de trainer op zijn hoofd geraakt door een scherp voorwerp, waarop Besiktas eiste dat de tegenstander werd uitgesloten van deelname.

De bond besloot echter dat een boete volstond en liet Fenerbahçe in het toernooi. Besiktas hield woord en de geelzwarten kregen een vrije doorgang naar de finale, waarin Akhisarspor wachtte. Die ploeg staat twee speelrondes voor het einde nipt boven de degradatiestreep, maar helemaal veilig is de club nog niet. Aan de andere kant strijdt Fener voor de landstitel met Galatasaray, dus verwachtte iedereen een simpele overwinning voor de oud-werkgever van Robin van Persie en Pierre van Hooijdonk.

Het liep echter anders. Akhisarspor sprong uiterst zorgvuldig om met haar kansen en schoot drie van de vier keer raak, waar de topfavoriet juist geregeld mogelijkheden verprutste. Miguel Lopes opende de score naar een half uur spelen en twintig minuten voor tijd was het de beurt aan Abdoulwahid Sissoko om nummer twee binnen te koppen. Tussendoor had Fernandao gelijkgemaakt namens Fenerbahçe. Helder Barbosa leek het duel vervolgens in het slot te schieten, maar Souza bracht de spanning terug.

In de slotfase mocht Vincent Janssen invallen, maar de in Turkse dienst nooit onomstreden Nederlandse spits kon wederom het verschil niet maken. In de blessuretijd ging hij nog wel hoopvol naar de grond toen hij een penalty dacht te kunnen krijgen. De scheidsrechter zag dat anders en toonde hem een gele kaart. Dat was het enige wapenfeit van de Oranje-international, die Mathie Valbuena het nog van enorm ver zag proberen. Ook die uiterste poging om een verlenging af te dwingen strandde in schoonheid. Fener droop teleurgesteld af en bij de tegenstander barstte een enorm feest los. Voor Akhisarspor is het de eerste prijs in de geschiedenis. Tot nu toe kwam het nooit verder dan de kwartfinale van het bekertoernooi.