Waylon door naar finale ESF

Ook de laatste repetitie van Waylon in aanloop naar de halve finale van het Eurovisiesongfestival verliep donderdagmiddag probleemloos. Het was de vijfde keer dat de Outlaw In'Em-zanger optrad op het enorme podium in de Altice Arena in Lissabon. Na de laatste noot barstte een daverend applaus los in de zaal en dankte Waylon het publiek met een welgemeend 'thank you!'.

Na de laatste doorloop van de show begint het lange wachten tot het moment suprême donderdagavond, wanneer de Europese tv-kijkers hun stem uitbrengen op hun favoriete acts tijdens de live-uitzending van de kwalificatieronde. Achttien artiesten presenteren zich in de twee uur durende show aan het internationale miljoenenpubliek. De tien acts met de meeste punten gaan door naar de finale op zaterdag.

Waylon staat als achtste op het programma. Hij neemt het op tegen onder anderen het trio Doredos uit Moldavië en Alexander Rybak, die uitkomt voor Noorwegen. Allebei grote favorieten voor een finaleplaats, volgens de bookmakers. Rybak won in 2009 met het nummer Fairytale al eens het liedjesfestijn. Andere populaire tweede halvefinalisten zijn Zweden, Oekraïne en Polen. Waylon stond donderdagmiddag bij de bookmakers op een negende plaats tussen zijn concurrenten uit de tweede halve finale, net genoeg voor een ticket voor zaterdag. Voor de winst op het 63ste Eurovisiesongfestival geldt Cyprus als favoriet, gevolgd door Noorwegen en Israël. Nederland staat bij de bookmakers op de 22e plaats in de ranglijst.

Update 22.28 uur
Waylon is na zijn optreden in de Altice Arena in Lissabon een plekje gestegen in de ranglijst van de bookmakers. Volgens de wedkantoren staat Waylon met zijn inzending Outlaw In 'Em nu op de zevende plaats tussen zijn concurrenten uit de tweede halve finale. Dat is voldoende voor een plaatsje in de finale van het Eurovisiesongfestival op zaterdag. In de finale eindigt Waylon volgens de bookmakers op de 21e plek.

De Europese tv-kijkers bepalen donderdagavond welke tien van de achttien acts uit de tweede halve finale doorgaan naar de eindstrijd van de 63e editie van het Eurovisiesongfestival. Woensdagavond verdeelden de vakjury's hun punten al.

Volgens de wedkantoren wint Alexander Rybak van Noorwegen donderdag de tweede halve finale.

Update 23:35 uur
Waylon staat zaterdag in de finale van het Eurovisiesongfestival. De Nederlandse inzending wist zich als een van de tien landen te plaatsen voor de finale. Nederland werd als laatste genoemd.

Waylon trad donderdag als achtste van de achttien deelnemers aan met het nummer Outlaw In 'Em tijdens de tweede halve finale van het songfestival. Voor Willem Bijkerk, zoals Waylon in het dagelijks leven heet, wordt het zijn tweede finaleplaats. In 2014 wist hij samen met Ilse DeLange onder de naam The Common Linnets zelfs de twee plek in het eindklassement te bemachtigen.

Met Waylon hebben zich voor de finale geplaatst: Servië, Moldavië, Hongarije, Oekraïne, Zweden, Australië, Noorwegen, Denemarken en Slovenië.

Probleemloze laatste repetitie Waylon
Probleemloze laatste repetitie Waylon (Foto: BuzzE)