EU houdt wl vast aan Iran-deal

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het nucleair akkoord met Iran dinsdag zoals verwacht opgezegd. Dat maakt de weg vrij om opnieuw economische sancties te treffen tegen de Islamitische Republiek. Dat heeft Trump bekendgemaakt tijdens een toespraak in het Witte Huis.

Update 21.07 uur
De EU houdt vast aan het nucleaire programma met Iran. "Deze overeenkomst is essentieel voor de veiligheid in Europa. Wij zijn vastbesloten onze burgers op deze manier te beschermen", reageert EU-buitenlandchef Federica Mogherini namens de EU vanuit Rome op het besluit van president Trump om de VS terug te trekken uit de zogeheten JCPOA-deal.

Volgens Mogherini werkt het in 2015 gesloten akkoord, dat moet voorkomen dat Iran een kernwapen ontwikkelt. Ze zegt volledig te vertrouwen op het oordeel van het atoomagentschap van de Verenigde Naties, IAEA, dat "al tien keer heeft verklaard dat Iran zich aan de afspraken houdt."

Ze zegt "zorgen" te hebben over de aankondiging dat de VS opnieuw sancties tegen Iran zullen treffen.

EU-president Donald Tusk twittert dat Trump "een eensgezinde Europese benadering"tegenover zich zal vinden. Tusk heeft de kwestie geagendeerd voor de EU-top in Sofia op 17 mei.

Trump zegt Iran-deal op
Trump zegt Iran-deal op (Foto: ANP)