FOK! Wat een weer: bescheiden veranderingen

Hallo!

Persoonlijk ben ik dit saaie en wolkenloze weer wel behoorlijk zat aan het worden. Ik heb alles gedaan wat ik kon doen buiten, maar nu zou ik graag weer wat willen vertellen.   Dat kan. Er zijn namelijk enkele kleine veranderingen op til. En voor moederdag ziet het er echt heel anders uit. Enfin, gisteren was het dus zonnig en droog en ook de zeewind hield zich redelijk koest.

Op de weerkaarten zien we dat het krachtige hogedrukgebied zich nu langzaam uit de voeten aan het maken is, maar dat gaat heel langzaam. De volgende kern van hogedruk staat echter alweer te trappelen en die bezorgt ons vrijdag en deels zaterdag ook weer mooi weer. Wel is het zo dat de temperaturen erg gaan schommelen. Hemelvaartsdag is het 15 graden, maar zaterdag dan weer 22, om vervolgens zondag weer naar 15 terug te zakken.

Er tussenin bevindt zich ook een zwakke storing. En daar vooruit bevindt zich ook nog een vore van lagedruk. Veel merken we daar niet van qua weerbeeld. Wat de temperatuur betreft zijn er vandaag grote verschillen. In het westen wordt het op Schiphol nog 20 graden, maar in Zandvoort is 19 nog maar het maximum. In het hele oosten en zuiden halen we nog 28 of 29 graden. De 30 wordt lastig. De oorzaak van deze verschillen komt omdat er een duidelijker wind van zee gaat waaien, en ook in de bovenlucht zit er een westelijke component in. Maar die vore waar ik het over had, trekt maar héél langzaam oostwaarts. Dus de bijbehorende windsprong bereikt het oosten niet voor de avond.

Op de vore gaan wel wat meer wolkenvelden of stapelwolken ontstaan. Ik denk dat laatste vooral in het oosten. In de loop van de avond zou er daar dan een enkele regen- of onweersbui op kunnen ontstaan. Die bui kan dan ontstaan bij passage van het koufront. Ook deze trekt traag en mogelijk dat deze net over de grens tot stilstand komt. Dit wil zeggen dat op Hemelvaartsdag de oostelijke provincies daar nog een bui of wat regen van meepikken. Echt actievere buien worden pas in Duitsland verwacht, maar dan is het in ons land alweer opgeklaart.

Een echt slechte dag staat voor moederdag op het programma, maar gelukkig is dat nog een eind weg, en kan er nog veel veranderen.  

Nederland
 

Festival in Kempen. (Foto: spylacopa_68)
Spylacopa_68 was afgelopen weekend op een festival in Duitsland en zag deze mooie kleurenpracht. ( Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!