Air France-KLM gaat neer op kalm Damrak

De Europese beurzen lieten maandag weinig beweging zien. De handel verliep relatief rustig aangezien de belangrijke Londense beurs gesloten bleef. Op het Damrak kreeg Air France-KLM harde klappen na het aangekondigde vertrek van topman Jean-Marc Janaillac. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed het grootste koersverlies in jaren.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur nagenoeg onveranderd op 555,76 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 788,73 punten. De beurs in Frankfurt won 0,4 procent en Parijs klom 0,1 procent.

Air France-KLM kelderde na opening bijna 12 procent in de MidKap. Volgens analisten is het voortbestaan van de luchtvaartcombinatie uitdagender geworden na het vertrek van de topman. Janaillac had zijn lot verbonden aan de uitkomst van een stemming over het finale loonbod aan de werknemers van Air France. Het aandeel verloor vrijdag al flink na teleurstellende cijfers en een waarschuwing voor de rest van het jaar vanwege de stakingen bij Air France.

De Franse minister van Financiën en Economie Bruno Le Maire heeft bovendien aangegeven Air France-KLM niet te zullen redden wanneer zij in een crisis terecht komen.

Nestlé
Sterkste stijger bij de middelgrote bedrijven was metalenspecialist AMG met een plus van 2 procent. Technologiegroep TKH (min 1,8 procent) noteerde ex-dividend. In de AEX noteerde Philips (min 2,1 procent) ex-dividend. Biotechnoloog Galapagos ging aan kop met een winst van meer dan 1 procent.

In Zürich klom Nestlé 0,8 procent. Het Zwitserse levensmiddelenconcern gaat wereldwijd de producten van Starbucks verkopen buiten de filialen van de populaire Amerikaanse koffieketen. De eigenaar van Nespresso en Nescafé betaalt Starbucks eenmalig 7,2 miljard dollar voor de samenwerking.

Hannover Re won ruim 1 procent in Frankfurt. De Duitse herverzekeraar bevestigde zijn winstdoelstellingen voor het lopende jaar.

Euro
Ook de olieprijzen werden in de gaten gehouden. De Amerikaanse president Donald Trump beslist deze week of hij de nucleaire deal van zijn voorganger Barack Obama met Iran uit 2015 in ere houdt. Trump zinspeelt al tijden op hernieuwde sancties tegen het land, dat hij ervan verdenkt heimelijk aan kernwapens te werken.

De dreiging van nieuwe economische sancties tegen Iran stuwde de olieprijs. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 70,45 dollar. Dat is het hoogste niveau sinds november 2014. Brentolie steeg 0,9 procent in prijs tot 75,57 dollar per vat. De euro was 1,1927 dollar waard, tegen 1,1938 dollar op vrijdag. 

Air France-KLM afgestraft op kalm Damrak
Air France-KLM afgestraft op kalm Damrak (Foto: ANP)