Netanyahu sluit confrontatie Iran niet uit

Israël kan beter vroeger dan later de confrontatie aangaan met Iran, als dat noodzakelijk is. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die volgens de krant Haaretz benadrukte niet uit te zijn op escalatie.

Netanyahu zei dat Iran de afgelopen maanden geavanceerd wapentuig naar Syrië heeft gebracht. Dat kan volgens de premier worden gebruikt tegen zijn eigen land. "We zijn vastberaden de Iraanse agressie in een vroeg stadium te stoppen. Zelfs als daar een conflict bij komt kijken. Liever nu dan later", stelde de premier. "We willen geen escalatie, maar we zijn klaar voor alle scenario's."

Iran geldt als een belangrijke bondgenoot van de regering van Syrië. De Iraanse militaire aanwezigheid in dat land is Netanyahu een doorn in het oog. Hij stelde dat de Iraanse Revolutionaire Garde onder meer aanvalsdrones, raketten en luchtdoelsystemen naar Syrië heeft overgebracht. "Landen die niet klaar waren om tijdig op te treden tegen moordlustige agressie, betaalden later een veel hogere prijs", stelde de premier.

Netanyahu sluit confrontatie met Iran niet uit
Netanyahu sluit confrontatie met Iran niet uit (Foto: ANP)