Bevrijdingsdag: smeren en pollen

Wie deze schitterende Bevrijdingsdag lange tijd naar buiten gaat doet er goed aan om zich te beschermen tegen de krachtige zon. Tussen 12:00 en 15:00 uur wordt zonkracht 5 verwacht in het noorden en noordoosten en zonkracht 6 in het midden en zuiden. Een onbeschermde huid kan al in 15-20 minuten verbranden! Zeker tot en met dinsdag blijft het zeer zonnig, met UV-index 5-6 en de temperaturen kunnen hierbij oplopen tot 25 tot 28 graden. Door het droge en warme weer kunnen mensen met graspollenallergie steeds meer klachten ervaren.

Het warme weer zal ervoor zorgen dat steeds meer gras tot bloei komt. Het gras beschikt, na de kletsnatte dagen aan het begin van deze week, voorlopig over voldoende bodemvocht om flink te groeien en te bloeien. In het binnenland zitten sinds enkele weken al flink wat graspollen in de lucht en ook in de kustgebieden zal het graspollenseizoen nu echt beginnen.

Doordat het dagenlang droog blijft neemt de concentratie pollen in de lucht steeds verder toe en als gevolg daarvan zullen steeds meer mensen met graspollenallergie klachten ondervinden. Tot en met dinsdag waait de wind uit een oostelijke richting, waardoor ook pollen uit Duitsland wordt aangevoerd.

Pas vanaf woensdag is er een kleine kans op een lokale bui. Regen op grote schaal laat waarschijnlijk nog langer op zich wachten. Er zit dus niets anders op dan medicatie af te stemmen op ongunstige condities.

En ga je de zon in: vergeet de zonnebrand niet. Fijne bevrijdingsdag.