Schippers zesde bij seizoensopening, Ta Lou razendsnel

Atlete Dafne Schippers is haar outdoorseizoen niet geweldig begonnen. De Nederlandse sprintte tijdens de eerste Diamond League-ontmoeting van het jaar in Doha op de 100 meter naar een zesde plek.

De winst in de Qatarese hoofdstad ging naar Marie-Josee Ta Lou en de Ivoriaanse was bloedsnel: met 10,85 seconden was ze net zo snel als winnares Tori Bowie op het WK vorig jaar, waar Ta Lou het zilver pakte. Met 10,90 bleef Blessing Okagbare ook prima in de buurt. De Nigeriaanse eindigde ermee als tweede, voor olympisch kampioene Elaine Thompson (10,93).

Op de 400 meter bij de mannen maakte Steven Gardiner grote indruk. De vicewereldkampioen begon goed en trok ijzersterk door, waarna hij in 43,87 seconden over de finish snelde: goed voor plek twaalf op de wereldranglijst aller tijden. Het thuispubliek kon juichen voor Abdalleleh Haroun, die met 44,50 seconden plek twee pakte.

De Kroatische discuswerpster Sandra Perkovic gooide de discus naar 71,38 meter en ook daar mocht het publiek voor gaan staan. Het was slechts drie centimeter onder haar persoonlijk record van vorig jaar en - op die worp na - de beste worp ter wereld sinds de hoogtijdagen van de Oost-Duitse dames en hun Sovjet-collega's. 

Op de 1500 meter bij de dames was het Caster Semenya die er met de winst vandoor ging. De Zuid-Afrikaanse, die vanaf november aan de testosteronverlagende medicijnen moet, eindigde op haar kenmerkende sterke wijze en dook met 3:59,92 voor het eerst onder de vier minuten. 

Dezelfde afstand bij de mannen werd gedomineerd door jonge gasten. Bethwell Birgen opende de aanval, maar de Keniaan werd in de slotfase gepasseerd door de 19-jarige Ethiopiër Tarese Tolosa, die in 3:35,07 de winst pakte, voor de 17-jarige Keniaanse jeugdwereldkampioen George Manangoi. 

De Cubaanse hinkstapspringer Pedro Pablo Pichardo, al geruime tijd gevlucht uit Cuba, boekte na een moeizaam jaar weer eens een fraaie zege. Met 17,95 meter liet hij een alleszins behoorlijke afstand noteren, waar wereldkampioen en bijna-wereldrecordhouder Christian Taylor niet aan kon komen: 17,81 meter.