Nieuwe verdachte antihomogeweld Amsterdam

Een vierde man die betrokken zou zijn bij de mishandeling van twee homoseksuele mannen in Amsterdam juni vorig jaar, blijft negentig dagen langer vastzitten. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank beslist. De drie andere verdachten zijn afgelopen maart veroordeeld tot straffen tot veertig maanden cel.

De man, een 26-jarige Amsterdammer, wist lange tijd uit beeld van de politie te blijven. Hij is onlangs na uitgebreid onderzoek alsnog opgepakt.

De twee slachtoffers kregen afgelopen juni op het Damrak in Amsterdam flinke klappen en schoppen, ook toen ze al op de grond lagen. Een van de verdachten had kort daarvoor geroepen dat hij homo's dood wilde maken. De 28-jarige en 26-jarige man zijn tot respectievelijk 40 en 28 maanden cel veroordeeld voor poging tot doodslag, zware mishandeling en openlijk geweld. De 23-jarige man die wel betrokken was bij de mishandeling maar een minder grote rol speelde, is veroordeeld tot vier maanden cel. De 28-jarige man is in hoger beroep gegaan.

Tegen de mannen waren celstraffen tot vijf jaar geëist. De verdachten ontkenden overigens dat het motief antihomogerelateerd is.

Nieuwe verdachte antihomogeweld Amsterdam
Nieuwe verdachte antihomogeweld Amsterdam (Foto: ANP)