Man hackt gevangenis om vriend te bevrijden: 7 jaar cel

Ene Konrads Voits, een 27-jarige man uit het Amerikaanse Ypsilanti, Michigan, mag zeven jaar (en drie maanden) lang de lokale gevangenis van binnenaf bekijken. Hij probeerde vorig jaar de Washtenaw County Jail te hacken, om zo een vriend van hem eerder naar buiten te krijgen.

De opzet was simpel: in de eerste drie maanden van het jaar slaagde Voits erin om gevangenismedewerkers te laten klikken op ewashtenavv.org. Dat lijkt behoorlijk veel op de officiële site, ewashtenaw.org, maar is toch nét even anders. Voits was uiteraard de maker van de nepsite en medewerkers die daar niksvermoedend op klikten kregen allerlei troep op hun computer geïnstalleerd.

Op die manier kon Voits zich toegang verschaffen tot de computersystemen van de gevangenis, inclusief persoonlijke informatie van ruim 1600 medewerkers. Van zeker één gevangene werden de details aangepast en dat was de vriend van Voits: de einddatum van zijn straf werd vervroegd, of dat was in elk geval de bedoeling.

Door een oplettende IT-medewerker ging het plan van Voits alsnog fout. De IT'er had door dat er iets niet klopte en nadat alle gegevens vergeleken werden met de handmatig bijgehouden gegevens bleek dat bij één gevangene het één en ander was aangepast. De FBI werd ingeschakeld en een maand later werd Voits opgepakt.

"Dankzij het snelle optreden van het IT-team van de gevangenis en het nauwkeurig controleren van alle gegevens, is uiteindelijk geen enkele gevangene vroegtijdig vrijgelaten", aldus de officier van justitie. "Washtenaw County heeft wel vele duizenden dollars en heel veel extra uren besteed aan het opruimen van de veroorzaakte ellende, resulterend in een schade van minstens 253.488 dollar", een bedrag wat Voits zelf op mag hoesten.

De bij de aanval gebruikte spullen zijn in beslag genomen, waaronder de laptop en vier mobiele telefoons van Voits, net als een kleine vierhonderd dollar aan Bitcoin.