Netanyahu claimt bewijs voor kernwapens Iran

Premier Benjamin Netanyahu heeft maandag op tv gezegd dat Israël bewijs heeft dat Iran heeft gelogen bij de ondertekening van de nucleaire deal met de zes wereldmachten en de EU in 2015. De Islamitische Republiek Iran heeft volgens de Israëlische regeringsleider de ontwikkeling en productie van kernwapens overgebracht naar een geheime locatie en is gewoon doorgegaan. Hij liet een video zien die zijn verklaring zou ondersteunen.

Het archief over de ontwikkeling van een atoombom is opgeborgen in zware kluizen. Israël heeft duizenden kopieën van de daar opgeslagen documenten in handen gekregen en de informatie gedeeld met de Amerikaanse autoriteiten. President Donald Trump riep recent al af te willen van de overeenkomst met Iran en de sancties weer te verscherpen. Hij wil daar binnen twee weken een besluit over nemen.

Netanyahu zei dat Iran een geheim project, 'Amad', heeft opgezet om kernkoppen te ontwerpen, te maken en te testen. Het land beschikt over alle faciliteiten en voorwaarden om dat te doen. Bovendien wordt gewerkt aan raketten die een steeds groter bereik hebben.

Iran beloofde destijds alleen uranium te verrijken om aan de energiebehoefte te voldoen en voor wetenschappelijk onderzoek. De voorraad uranium zou volgens de deal voor een periode vijftien jaar maximaal 300 kilo zijn.

Netanyahu claimt bewijs voor kernwapens Iran
Netanyahu claimt bewijs voor kernwapens Iran (Foto: ANP)