FOK! Wat een weer: beterschap op komst na al dat spektakel

Welkom.

U wilde een nat pak? U kreeg een nat pak. Ik vertelde het in weekend al dat er het één en ander stond te gebeuren, maar dat details heel moeilijk te geven waren. Inmiddels weten we hoe het er aan toe is gegaan en daarom een kleine terugblik, want het was echt méér dan de moeite waard om het als weerkundige te volgen.

Afgelopen zaterdag ontwikkelde zich boven Spanje een lagedrukgebied en deze trok gedurende het weekend via Frankrijk naar de Noordzee toe. Daar ligt hij momenteel nog steeds, maar pakt morgenmiddag dan eindelijk zijn biezen en vult dan tegelijkertijd ook op. Dit echter niet zonder zijn sporen nagelaten te hebben! 

Zondag vertelde ik al dat het een regenachtige dag was in het westen en meer zon en warmer in het oosten. De buien in het oosten bleven overdag afwezig, doch ontwikkelden zich wel boven Frankrijk. In eerste instantie moesten we op de Franse buien letten die bij Parijs ontstonden. Deze koersten noordwaarts, maar aan de oostzijde daarvan ontwikkelde zich nog véél actievere buien en deze trokken richting Limburg. Dat hebben ze geweten daar. Grote hagelstenen, kelders ondergelopen, blikseminslagen, etc. In Vaals viel 41 mm, Kerkrade 37 mm, en in Maastricht 27 mm. Toch zijn er ook plaatsen die meer neerslag hebben gekregen.

Enfin, erachter ontstond een nieuw complex en die voegde zich samen met het eerste systeem, dit leverde uiteindelijk een bijzonder groot en actief regengebied op. Deze trok in zijn geheel van ZZO naar NNW over ons land en liet bakken met water achter. Over het algemeen viel er over een heel groot gebied 20 tot 40 mm regen. Onweer kwam hier echter niet in voor.

Dat was nog niet alles. Plotsklaps ontwikkelden zich actieve onweersbuien net over de grens in Duitsland en deze vormde uiteindelijk één grote onweerslijn. Met name het oosten en noordoosten hebben dat geweten. Er kwamen ongeveer 100.000 bliksemontladingen voor. In de provincie Groningen viel de meeste regen. Daar viel rond de 30 mm. Elders in die onweerslijn viel tussen de 15 en 25 mm aan regenwater.

Deze hele keten van gebeurtenissen liep tegen een uur of 4 s'morgens ten einde. Bleef het dan de rest van de dag droog? Nee hoor. De kwade depressie waar ik het over had, had op hoogte nog een front liggen boven het midden van het land en die activeerde in de ochtend en dat leverde opnieuw enige uren vrij intensieve regenval op in een strook van Gelderland naar Noord-Holland. Pas in de loop van de middag trok de regen weg, maar die is op dit moment aan het kantelen, en komt gewoon nog een keer over ons land heen. In de middag passeerden ook verspreid over het land enkele actieve buien. De zon had deze dag echter weinig kans. Slechts op een enkele plek scheen hij even.

Uiteindelijk kon uw weerman te Haarlem in anderhalve dag 51 mm optekenen. En dat doet deugd. 

De afgelopen nacht kwam die regenzone dan nog even op bezoek, maar zulke hoeveelheden als de vorige nacht waren er niet.

Vandaag beginnen we de dag overal nog grijs met regen, maar in de loop van de ochtend wordt het in Zeeland droog en klaart het op. Tegen de middag komt dan het midden aan de beurt. Het noordoosten moet echter wachten tot in de avond en daar regent het ook nog het langst door. Het is een frisse dag, want de maxima komen niet hoger uit dan 10 tot 13 graden. De westelijke wind neemt in de loop van de dag af naar matig tot vrij krachtig.

Beter weer is op komst. Bevrijdingsdag lijkt zonnig en vrij zacht te verlopen met 17 tot 20 graden.

Tot spreeks! 

Nederland
 

Neerslagkaart (Foto: KNMI)
Hierbij een globaal overzicht van waar de buien vielen. Lokaal viel er nog veel meer. (Bron:KNMI)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!