Kim Jong-un stapt Zuid-Korea binnen en neemt president mee terug

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft als eerste leider van zijn land sinds de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig de grens met Zuid-Korea overgestoken. Kim wandelde de grens over in de gedemilitariseerde zone bij het grensdorp Panmunjon.

Bij de grens ontmoette Kim zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in, met wie hij vanaf vrijdag een Koreaanse top houdt om te spreken over de toekomst van de onderlinge relatie.

Gelijk na het oversteken van de grens, wat uiteraard gepaard ging met het nodige schudden van de handen, nodigde Kim zijn collega uit om ook even kort voet op Noord-Koreaanse bodem te zetten. Moon is de beroerdste niet en speelde mee, waarna de twee weer naar Zuid-Koreaanse bodem stapten.

Vanaf daar werd een gezamenlijke wandeling ingezet naar het gebouw - op Zuid-Koreaanse bodem - waar de heren aan zullen schuiven aan de onderhandelingstafel.

Moon was overigens de eerste Zuid-Koreaanse president op Noord-Koreaanse bodem sinds 2007, zij het voor slechts enkele seconden, in tegenstelling tot voorgangers die naar Pyongyang reisden.