Kim Jong-un neemt eigen WC mee naar historische top

Vrijdag is het zover: de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un stapt over de grens en komt Zuid-Korea binnen, waar hij gesprekken zal voeren met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Allemaal bijzonder interessant, maar Kim neemt wel een belangrijk voorwerp mee: zijn eigen toilet.

Op eigen pot schijt het het beste, zou Kim mogelijk denken, maar daar gaat het niet helemaal om. "De uitwerpselen van de leider bevatten informatie over zijn gezondheidstoestand, dus die kunnen niet achtergelaten worden", zegt Lee Yun-keol, voormalig lid van een Noord-Koreaanse beveiligingseenheid die Kim beschermde, alvorens Lee deserteerde naar Zuid-Korea.

Kim heeft ook in diverse voertuigen een eigen toilet, zodat hij ook onderweg altijd veilig zijn behoefte kan doen. De pot is voor Kim en niemand anders: iemand die schijt heeft aan die regel kan zwaar bestraft worden en moet zijn of haar bezoekje mogelijk zelfs met de dood bekopen. 

Tijdens de ontmoeting kan Kim in elk geval zonder problemen Barack Obama op de trein zetten. Geheel onrealistisch zijn dergelijke zorgen overigens niet: de geheime diensten van Israël en de VS hebben wel eens de drollen van bezoekende leiders opgevangen en onderzocht, en dat zullen andere regeringen ongetwijfeld net zo gedaan hebben.