FIFA18, Overwatch en CS:GO overtreden kansspelwet België

De Belgische kansspelcommissie heeft na een onderzoek van de spellen Star Wars Battlefront II, FIFA 18, Counter Strike: Global Offensive en Overwatch geconstateerd dat alleen Battlefront II, vanwege het verwijderen van de betaalde lootboxes bij de release, de wet NIET overtreedt. De uitgevers moeten de games aanpassen. Doen ze dit niet kunnen ze forse boetes krijgen die op kunnen lopen tot 1,6 miljoen euro en een gevangenisstraf van tien jaar.

"Het zijn spellen, met een bepaalde inzet, die leidt tot winst of verlies voor de speler en waarbij het toeval een rol speelt", schrijft De Standaard op basis van de conclusie van de commissie.

De lootboxes worden 'verontrustend' en 'bijzonder problematisch voor minderjarigen en gokverslaafden' genoemd. Ook het gebrek aan regulering en het normaliseren van gokken voor jongeren wordt sterk gehekeld. Zo worden "Spelers verleid en misleid en geen enkele van de beschermende maatregelen rond kansspelen wordt toegepast."

Afgelopen week bleek dat de Nederlandse kansspelautoriteit al tien games als illegaal bestempeld hadden. Zij hebben nog niet bekend gemaakt om welke games het gaat. Voorwaarde in Nederland blijkt te zijn dat de gewonnen virtuele items tegen echt geld verhandeld kunnen worden. Dat mag niet en de uitgevers hebben acht weken de tijd gekregen om hun spellen aan te passen. Doen ze dat niet riskeren ze ook in Nederland boetes of zelfs een verkoopverbod.