Van der Mark weer naar World Superbikes-podium in Assen

Coureur Tom Sykes heeft op het TT Circuit in Assen de tweede race van het World Superbikes-weekeinde gewonnen. De Brit wist eindelijk weer eens uit de schaduw van teamgenoot en drievoudig wereldkampioen Jonathan Rea te treden. Michael van der Mark eindigde met plek drie wederom op het podium.

Sykes nam vanaf poleposition de leiding, voor Xavi Fores en Marco Melandri, de volgorde zoals ze bij de start op de eerste rij stonden. Van der Mark kende wederom een heerlijke start en schoof in drie bochten op van de achtste naar de vierde plek, wat in de GT-bocht zelfs gepromoveerd werd naar de derde plek ten koste van Melandri.

Na twee ronden kreeg Van der Mark bezoek van wereldkampioen Rea, die hem na een aanvankelijk mislukte poging alsnog inhaalde. Rea begon het gat naar nummer twee Fores te dichten, maar nam Van der Mark wel mee in zijn kielzog. Rea passeerde de Spanjaard en in de GT-bocht ging Van der Mark er gelijk achteraan, waardoor de Rotterdammer op plek drie lag.

Negen ronden voor het einde ging Rea in de GT-bocht even de fout in en sneed hij af, waardoor hij zijn plek aan Van der Mark af moest staan. Sykes was ondertussen al ruim vijf seconden weggereden, dus leek het vooral een strijd tussen Rea en Van der Mark te zijn. Dat werd hem toch niet helemaal: in de slotfase kon Van der Mark het tempo niet meer bijhouden.

Sykes reed ondertussen onbedreigd naar zijn eerste zege van het jaar, voor Kawasaki-teamgenoot Rea. Van der Mark werd niet meer bedreigd door Fores en pakte zo na Assen 2015 (twee keer derde) en Phillip Island 2016 (derde en tweede) voor de derde keer in zijn WSBK-loopbaan een dubbel podium in een weekeinde, voor Fores, Chaz Davies en Jordi Torres.