Doden en gewonden bij Palestijnse rellen

Zeker twee 'actievoerders' zijn om het leven gekomen bij nieuwe confrontaties tussen het Israëlische leger en Palestijnse demonstranten. Ze overleden aan schotwonden, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Ten minste veertig anderen zouden gewond zijn geraakt.

Sinds het begin van de Palestijnse protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël zijn al tientallen doden gevallen. Palestijnse actievoerders hadden vrijdag gereedschap meegenomen om door het grenshek te breken. Israëlische militairen gebruikten luidsprekers om mensen te waarschuwen die de barrière naderden. Die waarschuwing legde men naast zich neer waarna de militairen het vuur moesten openen.

De Israëlische strijdkrachten zeiden dat zich ongeveer 3000 betogers hadden verzameld bij de grens. Internationaal is kritiek geuit op het feit dat militairen met scherp schieten. De Israëlische autoriteiten benadrukken nogmaals de grens te verdedigen als mensen te dicht bij het hek komen.

Palestijnen demonstreren sinds eind maart bij de grens. Aanleiding voor de Mars van de Terugkeer is het zeventigjarig bestaan van de staat Israël.

Doden en gewonden bij Palestijnse protesten
Doden en gewonden bij Palestijnse protesten (Foto: ANP)