Vermiste nazi-boot gevonden voor Denemarken

Voor de kust van Denemarken, op 123 meter diepte, is een bijzondere vondst gedaan. Onderzoekers van het Deense zeeoorlogsmuseum hebben er de vermiste U-3523 aangetroffen. De duikboot zou pal na de oorlog op weg zijn geweest met hooggeplaatste nazi’s en een aanzienlijke voorraad goud. Aanvankelijk werd gedacht dat de bemanning Zuid-Amerika voor ogen had als bestemming, maar de vindplaats, een kleine 20 kilometer vanaf de Deense stad Skagen, van het wrak duidt er op dat ze onderweg waren naar Noorwegen.

Hoewel er altijd gedacht werd dat de U-3523 tot zinken was gebracht door een Britse bommenwerper, werd het wrak nooit gevonden. Dit, samen met de verklaring van een praatgrage SS’er dat Hitler naar Argentinië gevlucht zou zijn, versterkte de geruchten dat de bemanning met de kostbare lading was gevlogen. Gert Normann Andersen, directeur van het museum, vertelt: “Het gerucht dat de U-3523 op de vlucht was en schatten aan boord had, werd gevoed doordat het schip uit Duitsland wegvoer terwijl de oorlog al voorbij was’’.

Op 5 mei 1945, de dag Duitsland capituleerde, werd er nog een telegram vanaf de U-3523 verstuurd. Hierin werd gesproken over het aantal opvarenden (58) maar er werd met geen woord gerept over hooggeplaatste figuren of een kostbare lading. Nu de boot gevonden is komt wellicht de waarheid boven water, hoewel dat nog wel even kan duren. Het wrak is namelijk moeilijk toegankelijk voor duikers. Uit scans van de zeebodem is gebleken dat de gehele voorsteven van de boot is bedekt met Noordzeezand. De kont van de boot steekt slechts twintig meter boven het zand uit.