'We moeten kinderen van Jihadgangers terughalen uit SyriŽ'

Kinderen van Jihadstrijders die zich vanuit Nederland bij het kalifaat hebben aangesloten en die nu verblijven in Syrische kampen, moeten daaruit worden gehaald. "Niets doen is onacceptabel en in strijd met het Kinderrechtenverdrag", stelt de Kinderombudsman donderdag. "Nederland moet alles doen wat in zijn macht ligt om deze kinderen terug te halen." Kinderombudsman Margrite Kalverboer roept het kabinet op om zijn verantwoordelijkheid hierin te nemen.

Volgens de jongste cijfers van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) verblijven ongeveer 145 kinderen met de Nederlandse nationaliteit in het strijdgebied in Syrië en Irak. Ook zijn er nog zeker dertig minderjarigen met een andere Nederlandse link in de regio, maar buiten het strijdgebied. Hun ouders zijn ooit afgereisd naar het kalifaat. Een deel van de kinderen zit vast in kampen in Syrië en die maken daar, volgens de Kinderombudsman, verschrikkelijke dingen mee, in slechte omstandigheden. Zo doken er een tijd geleden video's van Islamitische Staat op waarin zeer jonge kinderen onthoofdingen verrichten of mensen executeerden met pistool- of geweerschoten.

De Nederlandse overheid zou weinig kunnen doen vanwege de te onveilige situatie. Moeders die erin slagen om bij een Nederlandse ambassade te komen, krijgen hulp maar die tocht is volgens de Kinderombudsman vrijwel onmogelijk omdat vrouwen het kamp niet uitmogen en geen geldige papieren meer hebben.

Kalverboer wil dat Nederland de kinderen zelf gaat terughalen, eventueel in internationaal verband. Ook moet het probleem op de agenda komen van de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zei in januari nog dat Nederland kinderen in nood van jihadgangers niet zal terughalen naar ons land. De coalitiepartijen waren er verdeeld over.

'Nederlandse kinderen uit kampen Syrië halen'
'Nederlandse kinderen uit kampen Syrië halen' (Foto: ANP)