'Gratis hoeren voor bejaarde biatlonbaas'

Het grote corruptieschandaal in het biatlon begint alsmaar groter te worden. Afgelopen week werd bij het hoofdkantoor van wereldbiatlonbond IBU in Salzburg een inval gedaan, net als in het huis van de Noorse IBU-president Anders Besseberg.

In het kort: Besseberg en secretaris-generaal Nicole Resch zouden 65 dopingdossiers van Russische atleten verduisterd hebben, waardoor veel Russen in de afgelopen jaren fris en fruitig en met een gezonde dosis doping aan de start konden verschijnen van World Cups, WK's en de Olympische Spelen. 

Besseberg is inmiddels opgestapt vanwege de beschuldigingen, maar uit een uitgelekt rapport van wereldantidopingautoriteit WADA blijkt nu dat de omkoping zich niet alleen beperkte tot de 65 dopingdossiers, en dat het ook niet alleen met geld werd gedaan.

In september van 2016 zou Besseberg van de Russen honderdduizend euro hebben gekregen om IBU-leden om te kopen, zodat ze ervoor zouden stemmen het WK van 2021 toe te wijzen aan het Russische Tyumen. Dat kwam precies in een periode waarin de Russische sportwereld enorm onder vuur lag en waarin sportbonden besloten geen evenementen toe te wijzen aan Rusland.

De IBU had hier lak aan en prompt werd het WK inderdaad aan Tyumen geschonken. Uit het nieuwe WADA-rapport blijkt waarom Besseberg zich hier wel even voor in wilde zetten: de 72-jarige geile beer zou van de Russen niet alleen een jachtreisje, maar ook een stel gratis hoeren tot zijn beschikking hebben gekregen, als dank.

Mogelijk deden de dames van plezier hun werk overigens niet helemaal juist, want in februari besloot de IBU om het WK toch maar weer van Tyumen af te nemen: de druk vanuit het publiek en de politiek werd te hoog. Het onderzoek naar Besseberg en Resch loopt nog volop, de Noor ontkent uiteraard alles.