Lantaarnpalen herkennen gezichten

Op elke lantaarnpaal een bewakingscamera die gezichten kan herkennen. Dat wil Singapore. Een proef daarmee begint volgend jaar.

De stadstaat wil de camera's gebruiken om mensenmassa's in de gaten te houden. Ook moet de techniek helpen bij onderzoek na een terreuraanslag. Lamppost-as-a-Platform, noemt Singapore dat, afgekort tot LaaP. "Als onderdeel van de LaaP-proef testen we sensoren op straatlantaarns, waaronder camera's die gezichtsherkenning kunnen ondersteunen", aldus GovTech, een dienst van de overheid.

Het Chinese bedrijf Yitu wil meedoen aan de proef, laat het aan persbureau Reuters weten. Het bedrijf zegt dat zijn platform in staat is om 1,8 miljard gezichten in drie seconden tijd te analyseren. Singapore heeft bijna 6 miljoen inwoners.

Singapore belooft rekening te houden met de privacy van burgers. GovTech zegt niet hoeveel lantaarnpalen meedoen aan de eerste proef. Maar een bestuurder had vorig jaar gezegd dat uiteindelijk alle 110.000 lantaarns moeten worden uitgerust met zulke camera's.

Lantaarnpalen herkennen gezichten
Lantaarnpalen herkennen gezichten (Foto: BuzzT)