Van der Mark 5e in fraaie World Superbikes-race

Jonathan Rea heeft de eerste van twee races van het World Superbikes-weekeinde op Motorland Aragon gewonnen. Op het Spaanse asfalt was de Noord-Ierse wereldkampioen in de slotfase duidelijk de beste, terwijl Michael van der Mark een vijfde plek veroverde.

Rea kwam vanaf plek twee naar de leiding, voor de heerlijk vertrokken Alex Lowes. Marco Melandri viel van poleposition terug en lag al snel vijfde, achter Tom Sykes en de van de elfde plek razendsnel naar voren opstomende Chaz Davies. Van der Mark begon niet best: hij vertrok als zesde, maar na gedoe in de eerste bocht lag de Nederlander elfde, hoewel hij zich wel weer vrij snel naar de zevende stek wist te werken.

Xavi Fores moest er ook snel aan geloven tegen de dadendrang van Van der Mark, die zo plek zes in handen pakte. In de derde ronde ging het niet ver achter Van der Mark flink fout: Leon Camier, Lorenzo Savadori en Jordi Torres knalden met z'n allen tegen het asfalt. Het leverde behoorlijk wat blikschade en een rode vlag op, maar de zorg ging vooral uit naar Camier: de Brit lag op de grond, terwijl Savadori en Torres snel overeind stonden.

Na een onderbreking van een goede twintig minuten was het tijd voor de herstart: Rea nam de leiding, voor Lowes, Melandri, Sykes, Fores, Davies en Van der Mark, die een veel betere start kende dan bij de eerste poging. Lowes gaf zijn Yamaha flink de sporen en al snel pakte hij zelfs de leiding over van Rea. Heel lang hield hij het niet vol, want Rea en ook Melandri passeerde al snel.

Lowes bleef verder terugvallen en nog voor de helft reed hij op de zevende plek, twee plaatsen achter teamgenoot Van der Mark. Fores was juist op stoom en pakte Melandri's tweede plek af. De Spanjaard raakte heerlijk op dreef en kon zelfs leider Rea inhalen, hoewel de Noord-Ier zijn plek vijf ronden voor de finish wel weer heroverde.

Nadat Rea de koppositie terugpakte sloeg hij al snel een gat, waardoor drie Ducati's achter hem streden om plek twee: Fores, Melandri en Davies, ruim voor Van der Mark. Melandri moest na een prachtig duel met teamgenoot Davies afhaken en de Welshman legde vervolgens ook Fores erop in de strijd om plek twee, wederom na een prachtig duel. Rea won de race, Van der Mark eindigde als vijfde.