Voetbalsters onder 19 na ruime zege naar EK

De Nederlandse voetbalsters onder 19 jaar hebben zich overtuigend geplaatst voor het Europees kampioenschap, dat in juli in Zwitserland gespeeld wordt. De derde en laatste wedstrijd in de eliteronde van de kwalificatie werd met 6-0 gewonnen van Hongarije, het gastland van de groep van Nederland.

Na een 6-0 zege op Slovenië en een 1-1 gelijkspel tegen Zweden nam Oranje het op tegen de Hongaarse dames. Dat ging aanvankelijk niet al te best, terwijl Zweden tegen Slovenië een voorsprong nam en dus virtueel de koppositie en het enige beschikbare startbewijs in handen nam.

Bij rust kwam de 18-jarige Fenna Kalma, absoluut toptalent van sc Heerenveen, tussen de lijnen en de spits opende de score binnen een minuut. Kalma zorgde zelf voor de 1-0, waarna Victoria Pelova met twee treffers de 4-0 op de borden zette. Kalma maakte haar hattrick compleet en Eva van Deursen tekende voor de 6-0 eindstand.

Nederland doet voor de achtste keer mee aan het toernooi, dat voor de zeventiende keer gespeeld wordt. In 2014 speelde een ontketende Vivianne Miedema Nederland naar de enige titel.