Kamer debatteert over sleepwet

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de nieuwe sleepwet. Het kabinet paste de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) vorige week aan, nadat er een meerderheid tegen had gestemd tijdens het referendum vorige maand. De wijzigingen zijn vooral cosmetisch van aard, in een opzichtige poging de kiezer tevreden te stemmen.

De regering vindt echter - niet verrassend - dat met de wijziging flink tegemoetgekomen wordt aan de tegenstanders van de sleepwet waarmee burgers massaal bespioneerd kunnen en mogen worden door de overheid. De sleepwet geeft de inlichtingendiensten de mogelijkheid om alle communicatie direct via de kabel af te luisteren, in te breken op computersystemen (telefoons, smart-tv's, laptops, routers etc) van niet-verdachte burgers en lekken in systemen geheim te houden zodat deze later door de inlichtingendiensten misbruikt kan worden om burgers af te tappen. Tegenstanders vrezen dan ook onder meer voor grove aantasting van de privacy en misbruik van de gegevens die worden verzameld.

Het kabinet paste de wet op een aantal punten minimaal aan. Zo gaat het sneller beoordelen met welke landen de inlichtingendiensten informatie ongefilterd mogen delen. Verder mogen de diensten alleen "zo gericht mogelijk" grootscheeps aftappen van de kabel. Wat met 'zo gericht mogelijk' wordt bedoeld is onduidelijk. De bewaartermijn blijft gelijk, maar elk jaar moet even een krabbeltje worden gehaald om de informatie een extra jaar te mogen bewaren.

Tegenstanders van de wet vinden het te weinig. Oppositiepartijen SP en GroenLinks zijn ontevreden over de aanpassingen en privacyorganisatie Bits of Freedom omschrijft de wijzigingen als 'oude wijn in nieuwe zakken'.

Het debat is vanaf ongeveer 16.30 uur live te volgen via deze link

Kamer debatteert over inlichtingenwet
Kamer debatteert over inlichtingenwet (Foto: BuzzT)