Man bezwangert stiefdochters van 13 en 15: 'Zij namen initiatief'

Een 42-jarige engnek uit Kerkdriel hangt zes jaar gevangenisstraf boven het hoofd, met daarbij nog tbs met dwangverpleging. Meneer bleek namelijk twee dames bezwangerd te hebben. Dat is op zichzelf nog niet zo vreselijk, ware het niet dat het om zijn stiefdochters van 13 en 15 jaren jong gaat.

Tussen 2011 en 2016 heeft de man tientallen keren seks gehad met zijn stiefdochters, en beiden werden uiteindelijk zwanger. In de zomer van 2014 raakte de 15-jarige stiefdochter in verwachting, in de lente van 2015 volgde haar twee jaar jongere zusje. Beiden werden al geruime tijd misbruikt, maar wisten dat niet van elkaar.

Als ze alleen thuis waren werden de meisjes geslagen, of meegenomen in de auto. Niet geheel verrassend was het stuk afval vaak onder invloed van drugs en alcohol. Hij pakte dan de telefoons van zijn stiefdochters af en gaf ze pas terug in ruil voor seks. Volgens de meisjes was hij intimiderend en agressief, ook richting hun moeder.

Moeder wist wel dat haar huidige vlam haar minderjarige dochters seksueel misbruikte, maar ze stopte het nooit. Sterker nog, ze deed haar best om de jongste over te halen toch vooral geen aangifte te doen. Zelfs nadat de meisjes zwanger raakte koos moederlief voor het stuk zuurstofverspilling: ze hield zo goed mogelijk geheim dat hij de vader was, terwijl de jongste op school werd uitgelachen - ze kwam immers flink aan.

Op school lette men gelukkig toch nog een beetje op, waardoor Jeugdzorg ingeschakeld werd. Het was wel al te laat om abortus te plegen, net als bij haar zus, waardoor ze allebei een dochter kregen. De twee baby's werden gelijk in pleeggezinnen geplaatst, terwijl de stiefvader thuis bleef wonen.

Dankzij het NFI, dat aantoonde dat het DNA van de baby's overeenkwam met dat van de stiefvader, bleek in elk geval dat hij zeker seks had gehad met de meisjes. In de rechtbank stelde hij echter dat dat allemaal niet zo zeer zijn schuld was.

Volgens meneer kwamen de minderjarige meisjes bij hem in bed liggen als hij weer eens onder invloed was. Zij namen vervolgens het initiatief voor een neukpartij, enkele keren zelfs. Het OM beoordeelde die uitleg als 'volstrekt ongeloofwaardig', vermoedelijk niet geheel ten onrechte.

Op 17 april krijgt de man zijn straf te horen. Het OM gaat voor de gevangennisstraf met tbs, smartengeld en een schadevergoeding van bij elkaar meer dan 55 duizend euro en het meebetalen aan de opvoeding van de baby's.