Politie VS schiet niemand dood bij arrestatie

Dat Amerikaanse politieagenten zich steeds minder durven te verweren vanwege de enorme ophef die dat met zich meebrengt, blijkt bij de arrestatie van Oscar Walters. In Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky zou de man op politieagenten hebben geschoten en zich hebben verzet bij zijn arrestatie. 

Agenten werden naar een adres in de staat geroepen wegens huiselijk geweld. Daar vonden ze de echtgenote van de man met een hoofdwond. Walters zou haar met een zaklantaarn hebben geslagen, zo wist de vrouw te vertellen.

Toen de drie agenten naar de voordeur liepen, zag de politie dat Walters een - overigens ongevaarlijk - luchtdrukgeweer door de deur op hen richtte en afvuurde. Dat de agenten het geweer herkenden als luchtdrukwapen heeft mogelijk zijn leven gered. Ook het feit dat hij zich op dat moment achter de deur verschansde waardoor hij niet neergeschoten kon worden zal hebben bijgedragen aan het feit dat hij nog in leven is.

Volgens de politierapporten verliet Walters het huis daarna zonder wapen en probeerden LMPD-officieren hem te arresteren. Walters verzette zich hierbij zo hevig dat één van de agenten daarbij een gebroken rechterhand opliep.

Walters wordt belast met vier aanklachten van moedwillige bedreiging van een politieagent, mishandeling en verzet tegen arrestatie. Hoewel de politie de man niet heeft doodgeschoten, zal hij zich - gezien de foto - ook niet helemaal lekker voelen.

Politie heeft zich zo te zien flink verdedigd
Politie heeft zich zo te zien flink verdedigd

In 2017 werden in Amerika in totaal 987 mensen gedood door politiekogels. Hiervan was een meerderheid van ruim 46 procent blank. Zo'n 22,5 procent betreft zwarte Amerikanen en 18 procent is van hispanic afkomst.

Vooral mannen zijn extreem oververtegenwoordigd. Maar liefst 95 procent van de doodgeschoten verdachten betreft mannen.

Het aantal dodelijke incidenten met verdachten is de laatste jaren flink gedaald. In 2015 werden nog 1388 verdachten gedood door de politie. In 2017 was dat aantal dus met zo'n 40 procent afgenomen. Het aantal arrestaties met dodelijke afloop mag worden afgezet tegen ongeveer 10 á 11 miljoen arrestaties per jaar,

Oscar Walters (foto: LMDC)
Oscar Walters (foto: LMDC)