Geldschieter Labour haakt af om antisemitisme

Sir David Garrard, een van de grootste geldschieters van het Britse Labour, verlaat de partij. Hij beschuldigt de leiding van Labour dat het niet optreedt tegen de "meest flagrante antisemitische" uitingen door partijleden

De Britse krant Observer meldde dat Garrard sinds 2003 1,5 miljoen pond (ruim 1,3 miljoen euro) aan Labour heeft geschonken. Garrard zei dat dat de partij die hij altijd heeft gesteund "niet langer bestaat".

Leider Jeremy Corbyn en andere kopstukken van Labour liggen al geruime tijd onder vuur wegens vermeend antisemitisme binnen de partij. Volgens The Sunday Times zijn twaalf stafmedewerkers van de kopstukken Corbyn en John McDonnell actief in groepen op sociale media waarin onder meer antisemitische berichten zijn uitgewisseld.

In 2016 schorste Labour de ex-burgemeester van Londen Ken Livingstone, omdat die antisemitische uitlatingen zou hebben gedaan. Livingstone zei in een interview met de BBC dat Adolf Hitler in 1932 pleitte voor een verhuizing van Joden naar het gebied dat later Israël zou worden. Volgens Livingstone steunde Hitler het zionisme voordat hij doordraaide en uiteindelijk zes miljoen joden vermoordde.

Geldschieter Labour haakt af om antisemitisme
Geldschieter Labour haakt af om antisemitisme (Foto: ANP)