Oudste Belgische winnaar olympisch goud overleden

De Belgische oud-wielrenner Eugène van Roosbroeck is deze week overleden in zijn geboorteplaats Noorderwijk, nabij Antwerpen. De 89-jarige Van Roosbroeck was de oudste nog levende Belgische winnaar van olympisch goud.

In 1948 reed Van Roosbroeck samen met landgenoten Leon de Lathouwer, Lode Wouters en Liévin Lerno de wegrit op de Olympische Spelen van Londen. Het jonge team, gemiddeld nog geen twintig jaar, dacht dat er alleen een individuele wedstrijd was en daarin pakte Wouters het brons. 

De Belgen togen vervolgens naar de bus en zaten de volgende dag weer thuis in België, zonder door te hebben dat ze eigenlijk ook goud hadden gewonnen: de individuele wedstrijd was namelijk óók een teamwedstrijd, waarin de tijden van de beste drie renners per team opgeteld werden.

Wouters en De Lathouwer finishten in de kopgroep van acht man, samen met twee Britten. Van Roosbroeck zat echter in de tweede groep, op zo'n 3,5 minuut, terwijl de derde Brit pas acht minuten na de kopgroep over de streep kwam. België won dus het goud, zonder het te weten.

Van Roosbroeck startte een petitie om alsnog het goud te krijgen en in 2010 was het dan eindelijk zo ver: IOC-president Jacques Rogge overhandigde hem het goud. De Lathouwer was inmiddels al overleden, en heeft zijn goud dus nooit gekregen, terwijl Wouters vanwege ziekte later in het jaar zijn medaille kreeg. Voor Lerno was er geen medaille: hij was de vierde van de Belgen en alleen de eerste drie kregen eremetaal.