NHL: 36-jarige 'noodkeeper' debuteert en steelt de show als amateur

Voor ijshockeygoalie Scott Foster was donderdagavond niks minder dan een sprookje. De 36-jarige amateurspeler werd na zijn collegecarrière in 2006 niet gedraft door een team in de NHL en zijn loopbaan was wel zo'n beetje voorbij.

Tijd voor het maatschappelijke leven dus, waarbij Foster wel nog in twee amateurcompetities bleef spelen: ijshockey blijft immers leuk, en er is plek genoeg om ook op recreatief niveau je wedstrijden mee te pakken. Naast dat alles was Foster ook al geruime tijd de 'noodkeeper' bij de Chicago Blackhawks: elk team moet bij een wedstrijd minstens één zo'n emergency goalie aanwezig hebben, die voor één van beide teams in kan vallen als onverhoopt alle goalies geblesseerd raken.

In de moderne tijd was het een paar keer gebeurd dat zo'n noodkeeper de tweede keeper moest vervangen en dus op de bank plaats moest nemen, terwijl Jorge Alves vorig seizoen als eerste daadwerkelijk het ijs op kwam - zij het voor slechts zeven seconden. Bij de Blackhawks was het donderdag echter pas echt goed raak. Startende goalie Anton Forsberg raakte voor de wedstrijd geblesseerd, dus vervanger Collin Delia werd het ijs op gestuurd. 

Omdat er nu geen tweede goalie meer was, ging men op zoek naar Foster. Zoals altijd zat hij als noodkeeper lekker op de VIP-tribune, te genieten van de gratis kaartjes die hij elke keer voor zijn rol kreeg. Plots moest hij zich echter naar de kleedkamer spoeden, want Foster moest zich om gaan kleden en op de bank plaatsnemen.

Amateur het ijs op
De Blackhawks speelden een 6-2 voorsprong tegen de Winnipeg Jets op de borden, waarna Delia met een klein kwartier te gaan geblesseerd raakte. Hij kon niet meer verder en dus gebeurde het: Foster, geen serieuze wedstrijd meer in de benen sinds 2006, kwam het ijs op en dat deed de 36-jarige NHL-debutant allesbehalve slecht.

Al na een minuutje werd hij door de ruim twintigduizend fans op een staande ovatie getrakteerd na een lekkere redding, en in de resterende tijd maakte hij nog een aantal andere heerlijke saves. De Blackhawks kregen geen enkele goal meer tegen en wonnen met 6-2, waarna Foster bedolven werd onder zijn tijdelijke ploeggenoten. "Ik denk dat ik nu in vorm begin te komen", stamelde hij na afloop van het duel, waarin hij ook nog eens tot Star of the Match verkozen werd.

"Wat een moment", lachte Blackhawks-coach Joel Quenneville. "Hij was fantastisch", aldus verdediger Brent Seabrook. "De jongens deden alles wat ze konden om hem te helpen, maar hij maakte zelf gewoon een paar fantastische reddingen. Het was een leuke avond." Zelfs de concurrentie was onder de indruk: "Het is voor iedereen moeilijk om na drie kwartier een wedstrijd in te komen, laat staan voor iemand die nog nooit in de NHL heeft gespeeld. Petje af voor hem, dat was een prachtig moment", aldus Jets-coach Paul Maurice.

Foster met een sprookjesavond (Bron: YouTube)

Uitslagen NHL donderdag
Boston Bruins - Tampa Bay Lightning 4-2
Buffalo Sabres - Detroit Red Wings 3-6
New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins 3-4 OT
Ottawa Senators - Florida Panthers 3-2 OT
Minnesota Wild - Dallas Stars 5-2
Nashville Predators - San Jose Sharks 5-3
Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets 6-2
Calgary Flames - Columbus Blue Jackets 1-5
Vancouver Canucks - Edmonton Oilers 2-1
Los Angeles Kings - Arizona Coyotes 4-2