Lindsay Lohan verliest opnieuw in GTA V-rechtszaak

Het hoogste Amerikaanse Hof van Beroep in New York heeft de rechtszaak van Lindsay Lohan tegen Grand Theft Auto V-uitgever Take-Two Interactive en ontwikkelaar Rockstar Games definitief van de hand gedaan: de vermeende gelijkenis tussen de Amerikaanse actrice en een fictief model uit GTA V is simpelweg niet overtuigend genoeg volgens de dienstdoende rechters.

In 2014 startte Lohan een rechtszaak tegen de gamegigant in verband met het personage Lacey Jonas uit GTA V, dat volgens Lohan overduidelijk op haar gebaseerd is. Lacey Jonas is in de game een blonde filmster met een eetstoornis en een voorliefde voor cocaïne die je in een side-mission kunt oppikken om haar te beschermen tegen hordes paparazzi. Verrassend genoeg kreeg de aanklacht van Lohan aanvankelijk groen licht toen een rechter oordeelde dat het verweer van Take-Two niet overtuigend genoeg was. In 2016 werd echter geconcludeerd dat de aantijgingen van Lohan onvoldoende bewezen konden worden om de zaak verder te kunnen rechtvaardigen omdat Lohans foto, portret of naam niet werden gebruikt in de betreffende uitingen.

Lohan liet het er niet bij zitten, ondanks dat inmiddels organisaties als The Motion Picture Association of America, The Entertainment Software Association en The American Booksellers Association zich allemaal achter Take-Two hadden geschaard. Vandaag kwam het New York Court of Appeals, het hooggerechtshof in New York, tot een definitieve uitspraak. 

"Met inachtneming van de toename in informatietechnologie en digitale communicatie, concluderen we dat een grafische weergave in een videogame of soortgelijke media een 'portret' kan zijn in de zin van de Wet op de Burgerrechten. Avatars in videogames worden niet anders beoordeeld dan afbeeldingen of foto's in het beschermen van de privacy en publiciteitsrechten van individuen". Na deze algemene uiteenzetting van het (portret)recht in New York volgt echter het vonnis over het vraagstuk of het in-game personage Lacey Jonas daadwerkelijk Lindsay Lohan ís: "in deze is het Jonas-personage eenvoudigweg niet herkenbaar als eiser, aangezien het slechts een generieke artistieke afbeelding is van een vrouwelijke twintiger zonder enige specifiek identificerende, fysieke kenmerken en bovendien is er geen naam of foto van eiser gebruikt in het computerspel GTAV en derhalve kan er geen beroep gedaan worden op artikel 5 van de Civil Rights Law". Jammerdebammer, Lindsay.