Uitslag: 49,4 procent tegen, 46,5 voor sleepwet

De Kiesraad maakt donderdag de definitieve uitslag bekend van het raadgevend referendum over de omstreden nieuwe inlichtingenwet. Volgens de voorlopige uitslag vorige week hebben de tegenstanders gewonnen.

Bij het referendum op woensdag 21 maart stemde 49,5 procent nee, de voorstanders kwamen op 46,5 procent. Daarnaast stemde 4 procent van de kiezers blanco, blijkt uit de uitslagen die alle gemeenten verstrekten aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Het verschil tussen voor en tegen was 196.943 stemmen.

Als het nee-kamp inderdaad heeft gewonnen, dan moet het kabinet de inlichtingenwet opnieuw bekijken. Hoewel het referendum niet-bindend is, zal het kabinet niet over een nacht ijs gaan bij de weging van de uitslag, beloofde vicepremier Kajsa Ollongren.

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moet AIVD en MIVD meer bevoegdheden geven. Maar tegenstanders vrezen dat het streven naar meer veiligheid ten koste gaat van de privacy.

Update 08:07
Relevante video toegevoegd

Update 11:53
Bij het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten vorige week woensdag heeft ruim 49,4 procent van de kiezers tegengestemd. Dat heeft de Kiesraad donderdag bekendgemaakt. De voorstemmers kwamen uit op ruim 46,5 procent. Blanco stemde ruim 4 procent.

De definitieve uitslag wijkt nauwelijks af van de voorlopige uitslag vorige week. Toen kwam het nee-kamp uit op 49,5 procent. Bij de voorstemmers was het voorlopige percentage ook praktisch gelijk. De opkomst is vastgesteld op iets meer dan 51,5 procent, ruim boven de drempel van 30 procent die nodig is om een referendum geldig te maken.

Nu het nee-kamp heeft gewonnen, moet het kabinet de inlichtingenwet opnieuw bekijken. Het referendum is niet bindend en het kabinet hoeft de wet niet in te trekken. Maar het kabinet zal niet over een nacht ijs gaan bij de weging van de uitslag, kondigde vicepremier Kajsa Ollongren al aan.

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moet de diensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden geven. Maar tegenstanders vrezen dat het streven naar meer veiligheid ten koste gaat van de privacy.


De gemiddelde voorstander van de sleepwet