'Australië gaat WK voetbal niet boycotten'

Australië gaat het wereldkampioenschap voetbal van komende zomer, gehouden in Rusland, niet boycotten. Daar gingen geruchten over, vanwege het schandaal rond de vermeende poging tot moord op de Russische oud-spion Sergei Skripal in Groot-Brittannië, maar de Aussie's gaan in principe gewoon.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, liet weten dat van een boycot geen sprake is. "Er zijn veel mogelijke opties als reactie op deze zaak, het WK voetbal maakt daar onderdeel van uit", vertelde Bishop tegenover The Independent", wat men dan weer zag als een mogelijke boycot door de Australiërs.

Zo was het echter niet bedoeld, verduidelijkte Bishop later. "Dat is niet waar, de overheid overweegt geen boycot van het WK." Mogelijk gaat het wel om een diplomatieke 'sanctie', zoals bijvoorbeeld IJsland eerder al aankondigde: de IJslandse overheid liet afgelopen week weten dat er geen dialoog meer is met Rusland, en dat als gevolg daarvan ook geen hoogwaardigheidsbekleders naar het WK af zullen reizen.

Onder meer Groot-Brittannië, Polen, Japan, Zweden en Denemarken hebben al aangegeven een diplomatieke boycot door te voeren, of hier in elk geval over na te denken. Niet geheel verrassend gaat bijvoorbeeld Servië dat zeker niet doen: "Het is onnodig om sport en politiek te mengen, zoals men in recente jaren geprobeerd heeft", aldus de Russische ambassadeur van Servië, het land dat afgelopen week in opspraak raakte omdat een WK-kwalificatiewedstrijd van Kosovaarse handbalsters onder de 20 jaar in en tegen Servië niet door mocht gaan vanwege politiek geneuzel.

De voormalig aanvoerder van Portugal, Nuno Gomes, is ook niet blij met de diplomatieke boycots van het WK. "Voetbal heeft niks te maken met politiek, voetbal is een manier om mensen te vertellen dat we op eenzelfde niveau zitten en daar moet politiek niet bij betrokken worden. Politiek is één zaak en voetbal is weer één andere zaak."