Catalanen straat op na arrestatie Puigdemont

Duizenden Catalanen zijn zondag in Barcelona de straat op gegaan om te protesteren tegen de arrestatie van de vroegere leider Carles Puigdemont. Tijdens de demonstraties kwam het tot confrontaties tussen actievoerders en de politie waardoor meer dan dertig mensen gewond raakten.

"Wij eisen van Duitsland dat het Puigdemont niet uitlevert aan Spanje voor misdaden die op politieke gronden verzonnen zijn", aldus een woordvoerder van de separatistenbeweging ANC die het protest organiseerde. De demonstranten liepen van het gebouw van de vertegenwoordiging van de EU naar het Duitse consulaat in de Catalaanse hoofdstad.

Puigdemont wordt in Spanje gezocht wegens een reeks strafbare feiten, gepleegd toen hij als regiopremier in oktober met een illegaal referendum Catalonië van Spanje wilde afscheiden. De afscheiding was niet alleen in strijd met de Spaanse wet, maar ook met regels van het Catalaanse parlement.

Arrestatie
Puigdemont werd aangehouden nadat hij vanuit Denemarken Duitsland binnen was gereden vanwege een internationaal arrestatiebevel dat door Spanje is uitgevaardigd.

De Belgische advocaat van de Catalaanse politicus Carles Puigdemont denkt dat zijn cliënt op korte termijn onder voorwaarden vrijkomt. Puigdemont zou dan in vrijheid de behandeling kunnen afwachten van het internationale arrestatiebevel dat tegen hem is uitgevaardigd, zei advocaat Paul Bekaert tegen persbureau Belga.

De Duitse politie hield de oud-premier van Catalonië zondag aan nadat hij vanuit Denemarken de grens was overgestoken. Puigdemont reisde volgens Bekaert in een auto om controles op luchthavens te vermijden. De advocaat sluit niet uit dat de Spaanse autoriteiten hun Duitse collega's hebben getipt.

Ook het Duitse nieuwsblad Focus bericht dat de Spanjaarden de Duitse politie hebben getipt dat Puigdemont onderweg was. Spanje heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de separatist, die wordt verdacht van 'rebellie'. Bekaert zei tegen Belga dat hij de advocaat van Puigdemont blijft, ook nu zijn cliënt in Duitsland vastzit.

In de Spaanse politiek is zowel verslagen als triomfantelijk gereageerd op de aanhouding. Albert Rivera van de pro-Spaanse partij Ciudadanos constateerde op Twitter tevreden dat de vlucht van Puigdemont voorbij is. Een woordvoerster van de beweging Junts per Catalunya van Puigdemont schreef dat op haar beurt dat "Spanje geen eerlijk proces garandeert, alleen wraak en repressie".

Catalanen straat op na arrestatie Puigdemont
Catalanen straat op na arrestatie Puigdemont (Foto: ANP)