World Superbikes-weekeinde begint met winst Rea, Van der Mark 7e

Wereldkampioen Jonathan Rea heeft de eerste World Superbikes-race op het Thaise circuit van Buriram gewonnen. De Noord-Ier was op zijn Kawasaki van start tot finish de beste en reed slechts enkele meters niet op de eerste plek. 

De Kawasaki-coureurs Rea en Tom Sykes pakten vanaf startplekken één en twee de leiding, voor Xavi Fores en Leon Camier. Michael van der Mark hield aanvankelijk plek tien vast, maar verschalkte Eugene Laverty en teamgenoot Alex Lowes waardoor hij plek acht pakte.

Rea was zeker niet dominant, want Sykes durfde al na twee ronden de aanval te openen en zelfs Red Bull Honda-coureur Camier gooide zich vol in de strijd. Rea draaide het gas nog wat verder open en sloeg een fors gat, maar Sykes zag naast Camier ook Fores langszij komen.

Van der Mark kende ondertussen een uitstekende eerste helft van de race: de Nederlandse Yamaha-coureur pakte ook Marco Melandri en lag halverwege op de zesde plek, achter de moeizaam rijdende Sykes en vlak voor teamgenoot Lowes.

Met zeven ronden te rijden opende de Brit de aanval op Van der Mark en net als tijdens de seizoensopening in Australië kregen de twee Yamaha-coureurs het weer met elkaar aan de stok, met Lowes als winnaar van de eerste slag.

Voorin was Rea ongenaakbaar en leek Camier het wat lastig te krijgen, waardoor Fores de tweede plek over kon nemen. Chaz Davies kende ook een sterke race en de als negende vertrokken Welshman had zijn Ducati met nog drie ronden te rijden vlak achter Camier gepositioneerd.

In de voorlaatste ronde moest Camier zich gewonnen geven, waardoor een prachtig podium voor het Red Bull-team - waar vorig jaar Nicky Hayden overleed - in het water leek te vallen. Rea reed onbedreigd naar de winst, Fores pakte een knappe tweede plek en Davies completeerde het podium.

Camier kwam als vierde over de finish, Lowes wist Sykes in de slotfase te pakken en eindigde als vijfde, terwijl Van der Mark met een zevende plek aan het raceweekeinde begon. Zondag wordt om 10.00 uur Nederlandse tijd de tweede race gereden.