Amerikaanse beurzen kleuren rood door naderende handelsoorlog

De aandelenbeurzen in New York hebben vandaag forse verliezen geleden. Beleggers blijven nerveus over een mogelijke handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Het is de derde tuimeling in twee maanden tijd.

De Dow-Jones index sloot 1,8 procent lager en staat nu op 23.533.20 punten. De S&P 500 zakte 2,1 procent en technologiegraadmeter Nasdaq eindigde zelfs 2,4 procent lager. Daarmee is het voor de Amerikaanse beurzen, na de stevige verliezen van gisteren, de slechtste week in lange tijd.

De grote spanningsbron op de beursvloer blijft het Witte Huis. Vandaag werden de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium van kracht. President Donald Trump schort de extra belasting voorlopig op voor de landen van de Europese Unie, Argentinië, Australië, Canada, Brazilië, Zuid-Korea en Mexico. Met die landen wordt tot 1 mei verder onderhandeld. De lucht is met deze landen nog niet geklaard, ook Azië heeft nog wat in de melk te brokkelen.

De importheffingen op staal en aluminium gingen dus wel in voor China. Ook wil Trump voor 60 miljard dollar aan importheffingen op andere Chinese producten doorvoeren. China heeft aangekondigd met tegenmaatregelen te komen. De aankomende tijd zullen de beursvloeren in zowel Amerika als Europa gevuld zijn met onrust. Ook in Azië is de verwachting dat er op de korte termijn weinig hoop op verbetering is.

Amerikaanse olie werd 2,5 procent duurder en is nu 65,92 dollar waard. Brent klom 2,3 procent tot 70,48 dollar. De euro was 1,2359 dollar waard  tegen 1,2357 dollar bij het slot in Europa. Ook goud nam een korte vlucht en klom met 1,2.

Amerikaanse beursen kleuren rood door naderende handelsoorlog (Foto: ANP)
Amerikaanse beursen kleuren rood door naderende handelsoorlog (Foto: ANP)