Terrorist gedood na gijzeling in Franse supermarkt

In een supermarkt in Zuid-Frankrijk zou een gijzeling gaande zijn. Volgens onder meer het Franse persbureau APF is op agenten geschoten die in vestingstad Carcassonne aan het hardlopen waren, waarna in het nabijgelegen Trèbes mensen in een supermarkt gegijzeld werden.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat er inderdaad iets aan de hand is en dat hulpdiensten bezig zijn met de zaak. Lokale media melden dat het behandeld wordt als een terreurdaad.

Volgens nog onbevestigde berichten zou de schutter hebben geroepen namens IS bezig te zijn. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde dat één agent gewond is geraakt.

Update 12.25 
Volgens France3 zouden de joggende agenten vanuit een auto beschoten zijn in Carcassonne, waarbij één van hen ernstig gewond is geraakt aan zijn schouder. Kort voor elf uur werd de auto aangetroffen bij een vesting van de Super U-supermarktketen in Trèbes, waar de schutter zich in verschanst bleek te hebben.

De lokale krant La Dépêche du Midi meldt dat er zeker één dode is gevallen. Eric Ménassi, de burgemeester van Trèbes, heeft tegen de krant gezegd dat de slager van de supermarkt vermoord zou zijn door de gijzelnemer.

Update 12.43 uur
Premier Édouard Philippe heeft inmiddels ook bevestigd dat het om een gijzeling gaat. Reuters meldt dat het gros van de gijzelaars vrij is gelaten, met uitzondering van een niet nader genoemd aantal agenten. 

Update 13.33 uur
Diverse media melden dat de gijzelnemer in de supermarkt - wiens identiteit bij de politie inmiddels bekend is - een eis gesteld heeft, zoals bij gijzelingen wel vaker het geval is. Meneer zou graag zien dat collega-terrorist Salah Abdeslam, bekend van de aanslagen in Parijs in november 2015, weer op vrije voeten gesteld wordt, een niet al te realistische eis.

Ook wordt gemeld dat er twee doden gevallen zijn, maar dit is nog niet bevestigd. Lokale media vertellen dat er twee mensen op de grond liggen in de supermarkt, maar over hun toestand is nog bijzonder weinig bekend.

Update 15.00 uur
De gijzelnemer is door de politie uitgeschakeld. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken in Frankrijk bevestigd, zonder daarbij te melden of de dader gedood is - iets wat volgens lokale media het geval is.

Ondertussen zou de Cité van Carcassonne, de prachtige, historische binnenstad, geëvacueerd en afgesloten worden. Lokale media melden dat er twee lichamen gevonden zijn, mogelijk de bestuurder en een passagier van de auto die door de gijzelnemer is gestolen. Het kasteel van Carcassonne zou geëvacueerd zijn, net als zaken als winkels. Restaurants en hotels in de stad moeten hun gasten binnen houden, terwijl de scholen afgegrendeld zijn, mogelijk omdat nog een medeplichtige gezocht wordt.