Student aangehouden voor beïnvloeden verkiezingen

Een 24 jarige student uit Rotterdam verstuurde afgelopen week uit naam van de gemeente Rotterdam een nepbrief naar bewoners. De politie startte een onderzoek. De stemmingmaker is aangehouden.

In een deel van Rotterdam kregen bewoners een brief thuis van de gemeente Rotterdam over de verkiezingen. Althans, zo leek het. Het logo op de envelop en op de brief was perfect nagemaakt. In de brief werd opgeroepen om op de site stemdrempel.nl een enquete in te vullen in relatie tot de verkiezingen. Wie de vragenlijst had ingevuld, kreeg een scherm te zien dat de invuller niet mag stemmen omdat deze over te weinig voorkennis beschikt. Bovendien verschenen popupschermen met aanbiedingen om programma’s te downloaden. Ten onrechte werd de indruk gewekt dat een en ander door de gemeente Rotterdam was georganiseerd. De gemeente Rotterdam heeft direct aangifte gedaan waarop de politie snel actie ondernam om de misleiding te stoppen.

Cyberteam
Nadat een verdachte snel werd geïdentificeerd door het Cyberteam van de politie, deed dit team gisteravond een doorzoeking in een woning van de verdachte. Ook heeft het Cyberteam van de politie de gegevens van de site veiliggesteld. De site is inmiddels uit de lucht gehaald door de provider. Vandaag is de verdachte aangehouden voor fraude en beinvloeding kiezersgedrag. Een andere verdachte zal later worden verhoord. Meerdere aanhoudingen sluit de politie niet uit.

Uit voorlopig onderzoek ontstaat het beeld dat een en ander is georganiseerd in het kader van een schoolopdracht van een HBO studie.

Student aangehouden voor beïnvloeden verkiezingen (foto: politie.nl)
Student aangehouden voor beïnvloeden verkiezingen (foto: politie.nl)