Funda wint slepende rechtszaak

Vandaag heeft de Rechtbank van Amsterdam een uitspraak gedaan in de rechtszaak die VBO-Makelaar in 2012 heeft aangespannen tegen Funda. De Rechtbank oordeelt daarbij dat de vorderingen van VBO Makelaar zijn afgewezen. Hiermee komt na een periode van zes jaar een einde aan deze procedure. Funda verwelkomt de uitspraak.

De zaak loopt al jaren. Funda, eigendom van NVM, biedt sinds 2008 ook plaats aan huizen van VBO-makelaars en VastgoedPro. VBO viel het op dat huizen van NVM-makelaars altijd bovenaan eindigen. Daarbij betalen VBO-makelaars en VastgoedPro ook 6x zoveel voor het plaatsen van een huis. VBO vind dus dat Funda NVM-makelaars voortrekt. De rechter ging echter niet mee in die redenering.

Onafhankelijke deskundigen die gedurende het proces door de Rechtbank Amsterdam werden aangewezen, hebben in 2017 na zorgvuldig onderzoek een rapport ingeleverd. Mede op basis van dit deskundigenbericht heeft de Rechtbank Amsterdam in een uitgebreid gemotiveerd vonnis geconcludeerd dat funda geen misbruik heeft gemaakt van een economische machtspositie.

Funda heeft volgens de rechter een monopolie op de huizenmarkt, maar daardoor hebben andere makelaars niet automatisch een andere positie op de huizenmarkt. Volgens de rechter mag Funda handelspartners ongelijk behandelen. Ook vindt de rechter het belangrijk dat het niet gaat om mededinging op de huizenmarkt zelf, maar om de onderliggende markt, de woningmakelaardij.

Funda is blij met deze uitkomst, die na een periode van zes jaar een einde maakt aan deze procedure. VBO is het uiteraard niet eens met deze redenering. Woordvoerder Hans van den Heuvel laat weten in een reactie: "We beraden ons nog of we tegen de uitspraak in hoger beroep gaan.”