ARMA 3-dev doneert DLC-inkomsten aan Rode Kruis

Bohemia Interactive, de Tsjechische ontwikkelaar bekend van de militaire simulatiefranchises ARMA en Operation Flashpoint, doneert zijn inkomsten van de Laws of War-uitbreiding van ARMA 3 aan het internationale commité van het Rode Kruis (ICRC). De DLC betreft een educatief model over internationaal humanitair recht in het algemeen en de Geneefse Conventie in het bijzonder.

De totstandkoming van de Laws of War-DLC is opmerkelijk te noemen, omdat het deels een gevolg was van een desastreuse PR-stunt. Christian Rouffaer, voormalig artillerieofficier die in talloze oorlogsgebieden heeft gediend en sinds 10 jaar actief is bij de ICRC, kreeg de onorthodoxe taak om in computerspellen op zoek te gaan naar mogelijke oorlogsmisdaden door militaire strijdkrachten. Dit 'onderzoek' kon rekenen op een lawine van negatieve publiciteit omdat veel pers er vanuit ging dat het ICRC plannen smeedde om gamers aan te pakken die in games bepaalde conventies zouden overtreden.

De verhitte discussies omtrent dit onderwerp zorgden ervoor dat het ICRC in gesprek raakte met vele gameontwikkelaars, maar het was Bohemia Interactive die uiteindelijk echt met de boodschap van het ICRC, namelijk het belang van internationaal humanitair recht, aan de haal ging. Laws of War hijst de speler in de huid van een militair die geen gevechtsrol heeft maar verantwoordelijk is voor het ruimen van landmijnen en munitie na een oorlog. Het vertelt een verhaal van een stedelijk militair conflict waarin het beide zijden van de frontlinies belicht, en daarnaast fragmenten toont van ongewapende burgers die verzeild raken in de oorlog.

"We wisten van tevoren dat het thema van deze DLC misschien nogal ongebruikelijk is voor de serie," zegt Marek Spanel, CEO bij Bohemia Interactive. "Maar we vonden daarnaast ook dat het een goede plaats zou hebben binnen ARMA 3. De community verwacht normaal gesproken wat traditionelere content, zoals nieuwe wapens, tanks en helikopters. Dat maakt het des te mooier om te zien hoe enorm positief de support is geweest van de spelerachterban voor deze DLC, en toont aan hoe zowel de games als het publiek volwassener is geworden. Als je bedenkt dat een deel van de spelers van onze games daadwerkelijk een militaire carrière nastreeft, is het mooi dat we op deze manier belangrijke onderwerpen als humanitair recht en oorlogsconventies onderdeel kunnen maken van de franchise. Dat we vervolgens een financiële contributie aan het ICRC kunnen leveren is een goede bonus".

De game-engine van ARMA-games (Real Virtuality) wordt gebruikt in echte gevechtssimulaties die onderdeel zijn van de opleiding van bepaalde millitaire strijdkrachten, zoals de 101e Luchtlandingsdivisie. ARMA 3 kwam in 2013 uit voor pc. De Laws of War-uitbreiding kwam afgelopen september uit. Er is in totaal 176.000 dollar van de inkomsten gedoneerd aan het ICRC.

ARMA 3 - Laws of War-DLC (Bohemia Interactive)
ARMA 3 - Laws of War-DLC (Bohemia Interactive)