Hirscher evenaart record legendes Stenmark en Maier

Skiër Marcel Hirscher heeft de laatste World Cup-wedstrijd van het seizoen op de reuzenslalom gewonnen. De Oostenrijker was de beste tijdens de seizoensfinales in het Zweedse Åre, waar volgend jaar het WK gehouden wordt.

In de eerste run ging het bijna fout voor Hirscher, die zich nog maar net staande wist te houden. Toch was hij veruit de snelste, maar in run twee werd de olympisch kampioen alsnog stevig uitgedaagd. Dat kwam vooral van Henrik Kristoffersen, de Noor die het hele seizoen al probeert om Hirscher te verslaan, meestal tevergeefs.

Kristoffersen kwam met een sterke tweede run dicht in de buurt, maar strandde uiteindelijk alsnog op 0,23 seconden. Dat was goed voor de tweede plek, vlak voor de Fransman Victor Muffat-Jeandet (+0,29). De vierde plek was voor de Zwitser Loïc Meillard, die zo net naast zijn eerste podiumplek ooit greep.

Voor Hirscher was het al de dertiende overwinning van het seizoen en daarmee evenaarde hij een record. Hirscher's landgenoot Hermann Maier won in het seizoen 2000/01 ook dertien keer, de Zweedse grootheid Ingemar Stenmark deed dat in 1978/79.

Zondag staat nog een slalom op het programma en met winst op dat onderdeel - verre van onrealistisch - zou Hirscher het record zelf in handen hebben. De Zwitserse Vreni Schneider won bij de vrouwen in 1988/89 overigens ook veertien keer.