Nederlandse sweep op 500 meter tijdens wereldbekerfinale schaatsen

Het schaatsseizoen wordt afgesloten met de wereldbekerfinale in Minsk. De meeste toppers laten deze finale voor wat het is. Er wordt gestreden om de eer en om de dollars voor het eindklassement. Karolina Erbanova en Hein Otterspeer hebben de eerste van twee 500 meters op hun naam geschreven. 

Bij de dames waren er slechts zeven deelnemers. Letitia de Jong werd vijfde geëindigd in een tijd van 38,76. De winst ging naar de Tsjechische Karolina Erbanova. De Tsjechische hield met een tijd van 38,28 de Oostenrijkse Vanessa Herzog (38,29) maar nipt achter zich. De Rusissche Angelina Golikova reed naar de derde podiumstek (38,40).

Door haar zege is Erbanova nog maar vier punten verwijderd van Nao Kodaira, die in het klassement aan de leiding gaat. De Japanse is er echter niet aanwezig. Ook Herzog maakt nog kans op de eindzege. Als de Oostenrijkse zondag wint, dan zal ze Erbanova en Kodaira voorbij gaan in het klassement. 

Bij de heren is de top zeven van het wereldbekerklassement aanwezig. Otterspeer bleek de snelste in 35,06. Jan Smeekens werd tweede (35,07) en Ronald Mulder (35,08) finishte als derde. Olympisch kampioen Håvard Holmefjord Lorentzen moest genoegen nemen met plek vier in 35,13. De Noor blijft wel aan de leiding in het klassement met 626 punten en is op weg naar de eindzege. Mulder en Otterspeer volgen met 520 en 464 punten.