Al 30 kandidaten Mexicaanse verkiezingen gedood

Een gratis tip, zo op deze druilerige dinsdagmiddag: probeer niet mee te doen aan de verkiezingen in Mexico, mocht je dat toevallig van plan zijn. Minister van Binnenlandse Zaken Alfoso Navarrete kwam namelijk met wat verontrustend nieuws, zij het wellicht niet geheel verrassend.

In juli worden onder meer de president, parlementariërs en in sommige plaatsen burgemeesters en regionale parlementsleden gekozen. Inmiddels zijn al dertig mensen die zich kandidaat wilden stellen hardhandig en definitief van dat idee af geholpen, want volgens Navarrete zijn er al zo'n dertig vermoord. Vooral potentiële burgemeesters en regionale parlementsleden hebben een probleem, zij vormen het voornaamste doelwit.

Het gaat ook met name om de deelstaat Guerrero in het zuidwesten. Criminele bendes beïnvloeden de politiek in Mexico al jaren en dan vooral op lokaal niveau. Dat kandidaten vermoord worden is dan ook geen grote verrassing: vorig jaar werden in totaal 29.000 moorden gepleegd in het land, meer dan in welk ander jaar dan ook in de vorige twee decennia.